top of page

Suurimmat virheet bokashihapatuksessa

Bokashi on tehokas tapa käsitellä biojätteitä, mutta onnistuminen vaatii oikeita toimintatapoja.

Tässä yleisimmät virheet ja niiden vaikutukset bokashissa:


Epäonnistunutta bokashia.

1. Väärä jätevalinta

  • Virhe: Bokashiin lisätään sopimattomia aineksia, kuten mm liikaa nestettä sisältäviä ruokia, paperia, suolaa, etikkaa, multaa, muuta epäsopivaa tai suuria määriä rasvaa, maitotuotteita tai raakaa lihaa.

  • Seuraukset: Prosessi hidastuu, ja jätteet voivat alkaa mädäntyä, homehtua tai haiskahtaa.

  • Toimenpiteet: Lisää jatkossa enimmäkseen hiilihydraattipitoisia aineksia kuten vihannes- ja hedelmäkuoria sekä naatteja. Pilko tarpeeksi pieniksi ja keitä tarvittaessa raakaa lihaa ja kalaa.


2. Riittämätön bokashirouheen käyttö

  • Virhe: Bokashirouhetta ei lisätä tarpeeksi jokaisen jätelisäyksen yhteydessä.

  • Seuraukset: Mikrobit eivät jaksa fermentoida ja biojäte saattaa pilaantua, homehtua tai haiskahtaa.

  • Toimenpiteet: Tarkista, millaista bokashirouhetta käytät, ja annostele sen mukaan. Kostea rouhe vaatii suuremman annostuksen kuin kuiva, jotta saadaan riittävästi mikrobeja toimintaan.


3. Huono tiivistäminen

  • Virhe: Jätekerroksia ei tiivistetä kunnolla.

  • Seuraukset: Liian suuri ilmamäärä (ilmataskuja) voi aiheuttaa epätoivottua hajua ja homeen muodostumista.

  • Toimenpiteet: Tiivistä pinta täytön jälkeen kämmenellä tai vaikkapa perunasurvimella. Pilko biojäte pienemmäksi, jotta ilmataskuja ei synny yhtä helposti.


4. Kannen tiiviyden laiminlyönti

  • Virhe: Kantta ei suljeta ilmatiiviisti, tai bokashiämpäri ei ole alunperin tiivis.

  • Seuraukset: Ilma häiritsee bokashiprosessia ja mikrobien toimintaa ja se edistää homeen kasvua.

  • Toimenpiteet: Tarkista kannen tiiviys ja ämpärin soveltuvuus bokashiin; vaihda tarvittaessa uusiin.


5. Bokashinesteen poistamatta jättäminen

  • Virhe: Bokashinestettä ei valuteta pois säännöllisesti hannallisesta bokashiämpäristä.

  • Seuraukset: Alimmat jätekerrokset voivat vettyä liikaa, mikä voi johtaa mädäntymiseen tai epämiellyttävään hajuun.

  • Toimenpiteet: Valuta bokashinesteet mieluiten päivittäin samalla kun lisäät biojätteet bokashiin, mutta valuta vähintään kerran viikossa.


6. Liian pitkät lisäysvälit

  • Virhe: Biojätettä keräillään ja säästetään liian pitkään ennen bokashiämpäriin lisäämistä, jolloin se alkaa jo keruuastiassa mädäntyä tai homehtua.

  • Seuraukset: Fermentointiprosessi häiriintyy, mikrobit heikentyvät ja massaan syntyy hometta sekä hajuhaittoja. Suuri ilmatila bokashiämpärissä voi myös aiheuttaa homeen muodostumista, varsinkin jos täyttää bokashiämpäriä harvoin.

  • Toimenpiteet: Lisää biojätettä bokashiämpäriin päivittäin tai parin päivän välein, niin biojäte ei ehdi mädäntyä. Peitä tuoreilla biojätteillä jätteen pinta kokonaan. Jos jätettä tulee vain vähän, käytä muovia peitteenä tai hanki pienempi sanko.


7. Väärä säilytyslämpötila

  • Virhe: Bokashiämpäriä säilytetään liian kylmässä tai liian kuumassa paikassa.

  • Seuraukset: Mikrobit eivät toimi optimaalisesti kylmässä ja kuolevat kuumassa.

  • Toimenpiteet: Säilytä bokashimpäri huoneenlämmössä.


8. Liian märkä biojäte

  • Virhe: Bokashiin lisätään runsaasti nesteitä tai liian nestepitoisia biojätteitä ilman ylimääräisen nesteen poistoa.

  • Seuraukset: Liika neste voi vaikeuttaa fermentointia ja lisätä mätänemisriskiä. Bokashineste voi alkaa haista pahalle.

  • Toimenpiteet: Valuta bokashineste pois päivittäin. Valuta vetiset biojätteet ja anna niiden tarvittaessa kuivahtaa ennen bokashiämpäriin lisäämistä.


9. Hapattamisen laiminlyönti

  • Virhe: Biojätettä ei hapateta riittävän pitkään ennen käyttöä.

  • Seuraukset: Multaantuminen on hidasta, vertaa normaalin kompostin toimintaan.

  • Toimenpiteet: Fermentoi bokashi huoneenlämmössä vähintään pari-kolme viikkoa. On hyvä tietää että bokashi on optimaalisesti valmista vasta kun bokashinesteitä ei enää erity bokashimassasta.


10. Homeen muodostuminen

  • Virhe: Bokashimassaan muodostuu hometta.

  • Seuraukset: Kaikenlainen home bokashimassan päällä on merkki siitä, että prosessi ei toimi oikein. Homekasvusto tarkoittaa että on enemmän hiivakäymistä ja vähemmän maitohappokäymistä, eli itse bokashiprosessissa on vähemmän fermentointia, mikä ei ole toivottavaa. Vähäinen määrä pieniä litteitä hiivapilkkuja on sallittua, mutta merkki siitä että homeita voi olla kasvamassa piakkoin.

  • Toimenpiteet: Syitä homeiden muodostumiseen voivat olla liian vähäinen bokashirouheen käyttö, tehoton bokashirouhe/liuos, huono tiivistäminen tai kannen/bokashiämpärin epätiiviys. Aloita tarkastamalla onko bokashiämpärisi ilmatiivis ja käytätkö tarpeeksi bokashirouhetta. Tarkista onko bokashirouhe vanhentunut katsomalla päiväystä, ja jos päiväystä ei löydy pussista, on useimmiten tuorerouhe (kostea) kyseessä, etkä voi tietää onko se enää tehokasta. Hanki tuorempaa/kuivaa bokashirouhetta mikäli annostuksen tuplaaminenkaan ei paranna bokashiämpärisi hometilannetta.



Miten vältät virheet?

  • Käytä riittävästi bokashirouhetta jokaisen jätelisäyksen yhteydessä.

  • Tiivistä jätekerrokset huolellisesti ja sulje sanko ilmatiiviisti.

  • Poista bokashineste säännöllisesti ja säilytä sankoa huoneenlämmössä.

  • Jos hometta tai hajuja ilmenee, ota selvää mikä sen aiheuttaa ja tee korjausliike parantaaksesi tilannetta.



Näilllä ohjeilla bokashimenetelmä pysyy tehokkaana ja helppona!



Aiheesta lisää blogissa: Bokashitohtori vastaa – Viidakkotohtori.fi



Teksti ©️ Viidakkotohtori.fi

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page