top of page

Bokashin ABC

Kun ihmiset keskenään puhuvat bokashista niin jotkut sanat tai sanonnat voivat herättää ihmetystä. Jotta voisit ymmärtää bokashikieltä helpommin olemme tehneet koosteen ja listattu ne tärkeimmät bokashikielen sanat sekä niiden selitykset.

Nämä ovat ne yleisimmät sanat joita voit kuulla kun ihmiset puhuvat bokashiaa. 

BOKASHI

Bokashi on japanilainen sana, joka tarkoittaa "fermentoitunutta orgaanista ainesta". Biojätettä fermentoidaan anaerobisesti. Bokashiin sopivia orgaanisia aineksia tulevat keittiöstä, varsinkin hiilihydraattisia hedelmiä ja vihannesten tähteet. On vaikea tehdä bokashia eläinperäisisillä elintarvikkeilla ja rasva-aineilla, mutta se on mahdollista jos siihen sekoitetaan hiilihydraatteja. Hiilihydraatteja tarvitaan jotta maitohappobakteerit voivat tehdä maitohappoa, joka pitää bokashin pH-arvon alhaisena. On tärkeää ettei haitallisia bakteereja ja sieniä saa yliotteen bokashiämpärissä.

 

 

BOKASHIIN, EI LAITETA

Bokashiin ei ole hyvä laittaa isoja luita, tuhkaa, paljon maitotuotteita tai nestettä (kastikkeita, keittoja tai mehua). Myöskään hiivaa on parempi jättää laittamatta, ettei ämpäriin pääse muodostumaan liikaa hiivasieniä. Maitohappobakteerit ja hiivat ovat ne jotka pääasiassa työstävät bokashin ämpärissä ja maaperässä fotosynteettiset bakteerit jatkavat työtä yhdessä sienien ja multabakteerien kanssa. Joitakin pieniä lihaluita voi mahdollisesti päätyä bokashiin, mutta tuhka ei. Se on vahvasti emäksinen. Pidä myös mielessä, että on olemassa se vaara että jyrsijät ja muut eläimet kiinnostuvat varmasti bokashista jos siellä on paljon luita tai haisee voimakkaasti.

 

 

BOKASHIÄMPÄRI

Bokashiämpäri on ämpäri johon biojäteittä laitetaan fermentoitumaan. Se voi olla omatekoinen sankoviritelmä tai käyttövalmis ostettu ämpäri johon on valmiiksi asennettu pohjaritilä ja hana pohjaan muodostuneen bokashimehun valuttamista varten. Pari tai kolme ämpäriä on hyvä olla, niin voi alkaa heti täyttämään seuraavaa ämpäriä kun toinen on täynnä ja laitettu fermentoitumaan. Jos tekee oman viritelmän sangoista, on hyvä muistaa että sakojen täytyy ehdottomasti olla tiiviitä. Jos ne eivät ole, riski epäonnistua on suurempi. (hajuhaittoja ja vääränlainen käyminen = huonompilaatuinen bokashimulta)

 

 

BOKASHIROUHE

Bokashirouhetta tarvitaan jotta käyminen (fermentoituminen) bokashiämpärissä alkaisi. Ilman bokashirouhetta (tai aktivoitua EM-liuosta = EMa) on vaikeampaa saada aikaan hyvää Bokashia. Vehnäleseitä fermentoidaan EM:llä, ja kun se on valmista, sitä kutsutaan bokashirouheeksi. Kaupoista on saatavilla erilaisia bokashirouheita, on kosteita jotka soveltuvat erinomaisesti maanparannukseen ja on kuivatettuja joiden säilyvyys on on erittäin pitkä ja toimii paremmin bokashiämpärissä.

Tohtorin Bokashirouhe on täysin kuiva rouhe jonka laatu on erinomainen ja säilyvyys monta vuotta. Siihen on lisätty EM keraamista jauhetta joka lisää kasveille mineraaleja samalla kun on tehokas pitää hajuja poissa.

Kostea rouhe on enemmänkin tuoretavara, sen säilyvyys on kostean koostumuksen takia kuitenkin lyhyempi kun kuiva rouhe. Kostean rouheen mikrobit ovat aktiivisia pussissaan ja syövät koko ajan ravintoa siitä kunnes ravinto loppuu ja rouhe menettää tehoansa.
Avattuna kosteata rouhetta on hyvä käyttää puolen vuoden sisään, jotta olisi mahdollisimman tehokas.

Käyttö:

Kuivaa bokashirouhetta, esim kotimaista Tohtorin Bokashirouhetta, ripotellaan noin 1 ruokalusikallinen bokashirouhetta per 1-2 litraa biojätettä.

Bokashirouhe on valmistettu mm ekologisista vehnäleseistä ja spelttiakanoista, EM-kantaliuoksesta ja ruokosokerimelassista.  Se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, joten sopii käyttää myös vegaaneille.

Kosteata bokashirouhetta käytetään vähintään 0,5 dl rouhetta keittiöjätelitraa kohti. Enemmän, mikäli biojäte on hyvin proteiinipitoista

Säilytys:

Avattua pussia bokashirouhetta säilytetään pimeässä ja viileässä paikassa, suljetussa omassa alkuperäisessä pussissa, esim. keittiön kaapissa tai komerossa, ja huoneenlämmösssä. (+8 - 18+'C) Sitä ei pidä säilyttää suihkuhuoneessa tai kellarissa kosteuden vaihtelujen takia.
Kuivan bokashirouheen säilyvyys on pitkä, (jopa vuosia), oikein säilytettynä.

Pussista löytyy eränumero ja on siis jäljitettävissä. Pussissa on myös aina "parasta ennen"-päiväys, joka tarkoittaa että ennen päiväysmäärää mikrobit ovat tehokkaimmillaan. Tuote on kuitenkin käyttökelpoinen vielä sen jälkeenkin, jopa vuoden tai useampikin.
Jos huomaat että pussisi on vanhentunut ja/tai ämpäreihin alkaa muodostua enemmän ja enemmän sitä valkoista hometta niin silloin mikrobien teho on heikentynyt. Väärin säilytetty bokashirouhe voi aiheuttaa epäonnistuneen bokashikäymisen.


 

 

BOKASHINESTE

Se on ravitseva ja tehokas lannoite kukille ja muille kasveille. Se sisältää vain vähän typpeä, kun taas kaliumia ja fosforia enemmän jolloin se edistää kasvien kukintaa. Valutat ämpäristä bokashinestettä, koska ämpärin ei saisi olla liian märkä ja näin minimoit käymisen epäonnistumisen ja että sisältö mätänisi, käymisen sijaan. Bokashinesteen muodostuminen on yksi niistä merkeistä joilla voit varmistaa että käyminen on alkanut toivotulla tavalla. Hiilihydraattirikkaiden soluja alkaa rikkoontua fermentoinnin käynnistäessä ja alkavat päästä "soluvettä". Bokashinesteen haju koostuu esimerkiksi mineralisoidusta typestä joka on ammoniakin muodossa, ja se tulee veden mukaan ulos. Kaikki prosessin aikana muodostunut liukenee veteen ja siitä valuttaessa ulos. Se on yksi syy siihen, että se on niin hyvää lannoitetta!

Valutetun bokashinesteen täytyy laimentaa vedellä kun sitä käytetään lannoitteena. Bokashinesteen laimennusannostus riippuu siitä minkä valmistajan bokashirouhe sinulla on käytössä. Tarkista siis mitä bokashirouhetta käytössäsi.

 

Lisää vain muutama tippaa 1 litran vesikannuun ja kastele kuten tavallisesti. Jos haluat antaa ylimääräistä lannoitetta, laimenna ainakin 1/200 jos käytät Tohtorin Bokashirouhe joka on kuivaa bokashirouhetta. Eli 5 ml / 1 litra tai vastaavasti 10 litran kastelukannuun lisätään 0,5 dl bokashimehua.

Laimentamatonta bokashinestettä voi kaataa viemäriin tai vessapyttyyn, se puhdistaa putkia.

Vastavaluttanutta bokashinestettä säilytetään viileässä tai huoneenlämmössä ja käytetään mieluiten muutamien päivien sisällä. Hyväntuoksuista ja puhdasta, (ei sakeaa tai roskia sisältävää) bokashinestettä voidaan säilyttää kauemmin ja tietysti viileämmässä paikassa, mutta huoneenlämpökin käy. 

Voit myös pakastaa bokashinestettä talvella (ulkona, muista jättää jäätymisvaraa) ja sulattaa taas keväällä kun kasvavat kasvit tarvitsevat lannoitetta.

 

 

BOKASHINESTEEN PH-ARVO

Bokashinesteen pH-arvon tulisi olla alle 6, se on osoitus siitä että käyminen on toiminut asianmukaisesti. Ihanteellinen pH on 4-5 välillä. Alhainen pH johtuu maitohapon mutta myös karboksyylihappojen muodostuessa fermentaation aikana, kuten etikkahappo ja voihappo. Karboksyylihapot antavat bokashinesteelle vahvan ja kitkerän tuoksun.

 

 

BOKASHIN HAJU

Miltä bokashi tuoksuu? EM-mikrobien ansiosta bokashi tuoksuu hapokkaalle ja raikkaalle. Se voi joskus tuoksahtaa vahvemmin ja joskus ehkä sitrukselle tai kahville. Valmis bokashi voi jopa haista vähän vauvan oksennukselle jos ämpäriin on päässyt muodostumaan maitohapon lisäksi muita happoja, mutta se ei ole mitään verrattuna mätänevien ruokajätteiden hajuun.. kuitenkin on hyvä muistaa, että bokashin ei pidä haista pahalle.

Jos laittaa sipulinkuoria biojätteiden sekaan bokashi voi haiskahtaa vahvalle sipulinhajulle. Sama pätee lanttujen ja kaalien kohdalla. Jos taas sekaan laittaa paljon appelsiineja bokashimehu voi tuoksua sitrukselle. Useimmiten bokashin haju katoaa heti kun sitä sekoitetaan reilusti multaan.

 

 

BOKASHIÄMPÄRIN KOSTEUS

Bokashiämpäri ei yleensä haise pahalle, mutta jos ruokajäte on hyvin märkää se voi haista melko vahvalle. Anna biojätteen valua jonkin aikaa ja hieman kuivua ennen kuin laitat sen ämpäriin. Vältä laittamasta ämpäriin nestepitoista ruokaa, kuten maito, mehu, keitto, jne.. Jos laitat ämpäriin paljon imukykyistä jätettä kuten leipää ja paperia, niin ämpäriin ei välttämättä muodostu yhtä paljon bokashinestettä. Vältä kuitenkin laittamasta paperia, se on mikrobeille vaikeasti fermentoitava ja oivallinen kasvualusta sienikasvustolle, eli riski ämpärin homehtumiselle on suurempi.

 

EM

EM (Effective Microorganisms) tarkoittaa tehokkaita mikro-organismeja (lyh. mikrobeja). EM koostuu maitohappobakteereista, hiivasta ja fotosynteettisista bakteereista, jotka elävät yhdessä ja hyötyvät toinen toisistaan. Ne selviävät hengissä monissa eri ympäristöissä ja ovat vaarattomia meille. EM sisältää useita eri kantoja tehokkaita ja hyödyllisiä mikrobeja, jotka on tuotettu luonnollisesti prosessoimalla, ilman kemiallista syntetisointia tai geneettistä ohjausta.

EM on nestemäistä ja sillä on lukuisia eri käyttökohteita mm. maan- ja vesistöjen mikrobikantojen parannuksessa ja puhdistuksessa, maataloudessa ja jopa lääketieteessä.

 

EMa = Aktivoitu EM

Ämpärissä: EMa on käyttövalmis neste. Suihkuta 5-10 suihkausta per litraa biojätettä. (käyttö rouheen sijasta) Muista vain että EMan teho heikkenee nopeammin suihkepullossa, kun joutuu kosketuksiin veden kanssa. Se pysyy aktiivisena ehkä vain 3-5 päivää. 7 päivän jälkeen on parempi vaihtaa uuteen EMaan.

Puhdistus: Laimenna veteen 1/20 ja suihkuta. Anna seistä 5 minuuttia ja pyyhi pois.

Maanparannus: 10-20 ml EMa 10 litraan vettä. Kastele noin 1 litra / m2. (jokaisella kastelukerralla)

Hajunpoisto: Huuhtele bokashiämpäriä tai kissanvessaa vedellä laimennetulla EMalla.

Lisää vinkkejä blogista "EMa - käyttökohteet ja annostus"

 

EM Kantaliuos

Tätä kantaliuosta tarvitset silloin kun haluat tehdä kotona oman aktivoidun EMan tai bokashirouheen.

Kantaliuoksessa mikrobit lepäävät, ja aktivoimalla saadaan aikaan tehokasta EMata.

EM kantaliuos on ensimmäisen sukupolven EM, joka on koottu laboratoriossa. Ne sisältävät tietyn määrän maitohappobakteeria, hiivaa ja fotosynteettisiä bakteereita, jotka ovat tässä nesteessä levossa.

On olemassa erilaisia eri yrityksien valmistamia EM-kantaliuoksia, joiden aktivointi saattaa poiketa, joten on hyvä tarkistaa ohjeita.

Kantaliuosta voisi käyttää puutarhassa sellaisenaan, mutta se on kallista. Sen takia sitä aktivoidaan ensin ottamalla pieni määrä EM-1 tai EM kantaliuosta ja lisäämällä ruokosokerimelassia, joka on ruokaa ja ravintoa mikrobeille. Näin saat 20 kertaa niin paljon aktivoitua EMata (jos käytät EM-1) tai 33 kertaa niin paljon EMata (jos käytät EM-kantaliuosta). Se on suuri hintaero.

(Huom: Tarkista eri valmistajien aktivoitumisohjeet. Ne eroavat toisistaan!)

 

FERMENTOITUMINEN

Fermentoituminen on käymistä, ruokajätteiden hapattamista. EM-mikrobit nopeuttavat biojätteiden hapattumisprosessia. Bokashiprosessilla pyritään fermentoimaan biojätteitä anaerobisesti, eli ilmatiiviisti, sekä bokashiämpärissä että bokashirouheen valmistuksessa. Pääsääntöisesti siis maitohappobakteerit tuottavat maitohappoa helposti hajoavista hiilihydraateista, mutta samalla muodostuu myös muita happoja, kuten etikkahappoa. Nämä hapot tuoksuvat raikkailta ja hapokkaalta. Näiden happojen hallittaessa, ne aiheuttavat bokashin alhaisen pH:n.

 

Toinen hyvä merkki onnistuneesta fermentoitumisprosessista on runsaan bokashinesteen tuotannolla. Nesteen määrä riippuu kuitenkin jätteiden koostumuksesta. Ämpäreihin johon on laitettu enemmän vihanneksia ja hedelmiä tuottavat enemmän nestettä kun enemmän absorboivan aineen (leipä, paperia, hiiltä) sisältämät ämpärit.

 

On tärkeää saada maitohappofermentoinnin nopeasti käyntiin, niin että pH laskee niin alas ettei hajoamisprosessit (mätäneminen) ehtivät päästä alkuun. Käyttämällä rouhetta joka on tehokasta eikä vanhentunutta sekä laittamalla ämpäriin ruokajätettä joka koostuu yli kaksi kolmasosaa runsaasti hiilihydraatteja sisältävistä elintarvikkeista (vihannekset, hedelmät, leipä), ämpärin käymisprosessissn käynnistämisessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa.

 

Paha haju tulee kun biojätteissä on alkanut muodostumaan enemmän rasvahappoja, kuten voihappoa (butaanihappo), valeriaanahappoa (karboksyylihappo) tai kapryylihappoa. Voihapon haju muistuttaa paljolti vauvan oksennusta. Nämä haisevat hapot ovat seurausta ns jälkikäymisestä joka on ensimmäisen vaiheen jälkeinen hajoamisprosessi, eli mätänemisprosessi. Ämpärin pH-arvo saattaa olla alle pH-4 ja osoittaa onnistunutta käymistä, mutta kuitenkin ämpäri haisee pahalle, koska nämä hapot haisevat niin voimakkaasti jopa ihan pieninä pitoisuuksina ja ovat kenties ehkä ehtineet muodostua jo heti alussa kun pH oli vielä korkea. Vaikean ruokajätteen hapattaminen voi myös olla lähde pahaan hajuun.

Katso seuraavaksi vinkkejä siitä, mitä voit tehdä asialle.

 

 

HAISEVA ÄMPÄRI

Jos ämpärisi haisee pahalle, kuin vauvan oksennukselle, se johtuu yleensä siitä että ämpäriin on muodostunut liikaa voihappoa.

Välttääkseen pahaa hajua on tärkeää muistaa seuraavia asioita:

- Lisää tarpeeksi rouhetta. Hyvä käytäntö on että heti kun havaitset pahaa hajua, lisäät vähän ekstrarouhetta.

- Lisää biohiiltä, (tai tavallista hiiltä), sitoomaan hajuja. EM-aktivoitu biohiili sisältää myös EM-mikrobeja.

- Valuta bokshineste ämpäristä. On voinut muodostua ämpärin pohjalle niin paljon nestettä että biojäte on kosketuksissa bokashinesteen kanssa. Jos näin on, se voi alkaa mätänemään, sen sijaan että fermentoituisi.

 

Loppuvaiheessa voi kuitenkin mennä jotakin pilalle ja käynyt biojäte voi alkaa haisemaan mätäneelle.. Se voi johtua siitä että bokashiämpärin sisältö on ollut liian märkää, on käytetty liian vähän bokashirouhetta ja varsinkin jos on laittanut ämpäriin vaikeasti hapattavia biojätteitä kuten proteiinia = liha, luut, kala, äyriäiset.

Bokashiämpäri tai kansi ei ehkä ole ollut ilmatiivis ja sisään on päässyt ilmaa joka on häirinnyt käymisprosessia.

Ehkä biojätettä ei oltu tiivistetty tarpeeksi jolloin on muodostunut ilmataskuja jätteiden sekaan.

Tällaisesta "epäonnistuneesta" bokashiämpäristä voi hyvinkin tulla ihan hyvää multaa; kaiva ämpärin sisältö maahan hieman syrjässä, ei liian lähelle kasveja tai puita - lahoavaa kasvimateriaalia häiritsee maaperän mykorritsat. Sekoita mukaan hieman ekstrarouhetta ja peitä mullalla. Luonto jatkaa tästä..

 

HAISEVA ÄMPÄRI pesunkin jälkeen

Jos ämpäri haisee erittäin pahalle tyhjennettynä ja huuhtelun jälkeen, niin tällä kotikonstilla pahaa hajua saa vähennettyä: Sivele ruokaöljyä ämpärin sisäpuolellle ja anna seistä hetken aikaa. Pese sitten lämpimällä vedellä öljyä pois. (Voit käyttää myös mietoaa saippuaa tässä vaiheessa.)Selitys miksi ruokaöljy poistaa hajua on se että rasva eliminoi rasvaa. Tuo haju on voihappoa joka on kiinnittynyt ämpäriin, ja rasvalla sitä saa myös pois. Voihappoa ei tarvitse olla kuin ihan vähän vaan ja silti haista aika pahalle..

 

HAPATTI

Bokashiämpärissä fermentoituneet / fermentoitumassa olevat biojätteet kutsutaan "Hapatiksi". Bokashiämpäri saatetaan kutsua "Hapattiämpäriksi". Nimitys on yhden Facebookin "Bokashi Suomi"-ryhmän jäsenen keksimä.

 

HAPATUS tai HAPATTAMINEN

Bokashin tekeminen, biojätteiden fermentoitumista.

 

 

HIILI Tavallinen ja BLACK BOKASHI ®

EM-aktivoitu Biohiili voidaan käyttää bokashirouheen tavoin, hieman isompi annostus. EM-Biohiili tai Black Bokashi® voidaan myös käyttää suoraan mullassa, se on kyllästettyä valmiiksi EM-mikrobeilla, mitä taas tavallinen biohiili ei ole.

EM-Biohiili on poltettu 400-600'C lämpötiloissa ja koostuu EM mikro-organismeista ja hienoksi jauhetuista basalttikivistä jotka lisäävät maaperään mineraaleja. Biohiili on ladattu maaperälle hyödyllisillä aineksilla (mm. EM-mikrobeilla), ja käyttämällä sitä bokashirouheen kanssa bokashiämpärissä saadaan fermentoituneesta biojätteistä entistä ravintorikkampi ja pitkävaikutteisempi. Biohiilin käyttö bokashiämpärissä vähentää huomattavasti myös hajuhaittoja.

Biohiilillä voit tehdä Terra Pretaa, mustaa multaa.

Black Bokashi® on aktivoitu EM-mikrobeilla, eli sen voi käyttää bokashirouheena (annostus hieman suurempi) tai laittaa suoraan viljelysmaille.

 

HIIVAKÄYMINEN

Päivän aikana (käymisprosessin toimiessa) ämpäriin muodostuu ilmaa, sekä hapattumisen että biojätteiden sisältämän ilman johdosta. Se kaasu/ilma kertyy tyhjään ilmatilaan ja kannen kuoppa nousee. Täytyy myös muistaa  bokashinesteen valutuksen jälkeen ilmata ämpäriä suhauttamalla, koska hanaa aukausemalla, ämpäri vetää ilmaa sisään.
Koko prosessi tuottaa koko ajan vähän ilmaa/kaasua ämpäriin, mutta..

Välillä saattaa ämpäriin joutua sellaista mitä aiheuttaa enemmän hiivakäymistä kuin maitohapatusta. Olemme todenneet että hedelmät, ja erityisesti siis ylikypsiä tai homeisia, kuten mm mansikka, kiivi, päärynä ja meloni ovat sellaisia jotka saattaa aiheuttaa hiivakäyminen.
Hiivakäyminen pullistuttaa kansia enemmän, ja kun kannet ovat tiiviitä, ne saattaa lopuksi aueta kulmasta, jopa hieman voimalla. Jos on vahva hiivakäyminen meneillään:
Ratkaisu on että vie ämpäriä viileämpään, suhauttaa useammin kaasut pois. Parissa kolmessa päivässä tilanne rauhoituu.

HERUUKO BOKASHINESTETTÄ VAI EI?

Ämpärisi on liian kuiva jos pohjalle ei muodostu nestettä. Ehkä laitoit liikaa kananmunankennoa tai paperia? Mitä enemmän imeytyvää ainesosaa laitat sitä vähemmän muodostuu bokashinestettä. Hiilikin ime itseensä bokashinestettä.

Sillä ei ole niinkään väliä, kunhan haju on hyvä, mutta voit lisätä hedelmien kuoria ja muuta hiilihydraattipitoista ruuantähteitä. Se auttaa käymisprosessia ja ämpäri alkaa muodostumaan enemmän nestettä. Täysin kuiva ämpäri ei ole tosin hyvin fermentoitunut. Jos multatehtaassasi on ongelmia, (kuivuus, home, pitkittynyt multaantumisprosessi) kannattaa tarkistaa mitä voisi tehdä toisin jo fermentoitumisvaiheessa.

Bokashinesteen kutsumanimiä ovat muun muuassa "Bokashimehu", "Bokapisu" tai jopa "Börje".

 

 

HOMETTA

Yksinkertaisesti sanottuna, home EI kuulu bokashiin. Bokashi on anaerobinen (hapeton) prosessi, ja jos sinne pääsee ilmaa (happea) se homehtuu, ja fermentaatio vähenee, syntyy huono bokashimultaa.
 

Aivan ensimmäiseksi voi alkaa muodostua hiivahiutaleita. Hiutaleet eivät ole ongelma ollenkaan. Mutta jos ilmaa pääsee jatkuvasti ämpäriin, alkaa seuraavaksi kehittyä hometta.

 

Valkoinen kuuluvat ensimmäisiin esiintyviin homeisiin. Ne ovat vielä sallitun listalla, mutta vain pienenpieninä määrinä. Home on aina home, ja sitä ei ole hyvä käsitelä sisätiloissa. Valkoinenkaan. 

Jos alkaa esiintyä paljon pörröistä sienirihmastoa, se voi myös osoittaa sen että hiivat ja muut sienet päässeet kehittymään normaalia enemmän. Voi olla että ruokajätettä ei oltu tiivistetty kunnolla, yleensä ilmataskuissa home saa yliotteen maitohappobakteereista. Voi olla että bokashirouheesi on vanhentunut, jolloin mikrobien teho ei riitä biojätteiden fermentoitumiseen.

 

Valkoista höttöhometta tarkoittaa useimmiten sitä että ämpäriin on päässyt rutkasti ilmaa ja on aktivoinut erilaiset homesienet (aktinomykeetti, aspergillus) yhdessä hiivasienen kanssa. Mikä näistä se on niin sitä ei voi tietää tarkkaan, joten kehotamme aina että käsittelee varovasti kaikenlaiset homeet, eikä hengitä sisään kehukoihin minkäänlaista homepölyä.

Harmaahometta voi esiintyä jos ämpäriin on esim. laittanut paljon sitrushedelmiä. Lisää vähän ekstrarouhetta sitrushedelmien ja sitrushedelmien kuorien päälle ja muista paloitella ne myös pienemmiksi.

Vihreätä hometta syntyy jos bokashiämpäri tai multatehdas kuivuu. Vihreän, kuten myös mustan homeen ilmestyessä, vie ämpäri heti ulos.

 

Varovaisutta pöllyävään homeitiöihin.

Laita bokashiämpäriin päällimmäisenä kostutetun paperin, niin ettei homeet pöllyä kaataessa bokashin ämpäristä.

Kaada varovasti bokashi multaan ja peitä reilulla kerroksella multaa, vain ulkona!

Jos multatehtaassa esiintyy vihreätä hometta, peitä multakerroksella ja kastele hieman vedellä ja EM-A nesteellä. Sisätilan multatehdas viedään heti ulos.

Bokashirouhe on voinut myös menettää sen tehokkuuden. Tarkista siis valmistajan merkintä rouheen säilyvyydestä. (päiväys)

Vältä avaamasta pussia turhan usein, kaada bokashirouhetta sen sijaan pienempään astiaan minimoimiseksi hapen (eli ilman) pääsyn pussiin. Purkin olisi paras olla ilmatiivis myös, varsinkin jos käytät kosteata rouhetta. Kostean bokashirouheen säilyvyys on vain 4-6 kuukautta, sen jälkeen tehot heikkenee ja tarvitset käyttää paljon enemmän rouhetta kuin jos se olisi tuoretta.

Kuiva bokashirouhe taas säilyy useita vuosia.

ILMATIIVIYS

Bokashiämpärin täytyy olla ilmatiivis. (anaerobinen)

Jos teet ämpärisi itse on tärkeää muistaa että ilmaa ei saisi päästää ämpäreihin. Laita elmukelmua kannen alle, niin saat mahdollisen raon kannen ja ämpärin välissä tiivistettyä.

Valitettettavasti markkinoilla on useampi ämpäri, joka ei ole täysin ilmatiivis. Voit tehdä testin, lisää sankoon puolet vettä, laita kansi kiinni ja nosta se ylösalaisin pään yllesi. Mikäli kastut, sanko ei ole riittävän tiivis.

 

 

KOMPOSTOINTI

Orgaanisen biojätteiden maatumisprosessi. Joko aerobisesti (normaali kompostoituminen lämpökompostorissa) tai anaerobisesti (bokashimenetelmä, kylmäprosessi, fermentaatio kompostoinnin sijaan).

 

KÄYMINEN

Katso "Fermentoituminen"

 

KÄYTTÖKOHTEET

Bokashia voi tehdä mistä tahansa biomassasta EM-käsittelyllä.

Bokashikäsitellyn massa on omiaan esim. maanparannusaineeksi puutarhaan tai pellolle, hugelkultur-penkkeihin, kasvihuoneeseen, viljelykauluksiin, kukkamultaan..

 

 

LAIMENNUS tai ANNOSTELU

Aktivoitu EM ja bokashinestettä (sekä muita EM-nesteet) pitää laimentaa puhtaalla vedellä ennen kuin niillä kastellaan kasvia.

EMaa voidaan laimentaa 1:200 tai jopa 1:1000 riippuen käyttötavasta.

 

HUOM: Saatavilla olevilla tuotteilla ja eri yritysten välissä on eroavaisuuksia tuotteiden laimennus-suhteissa. Kysy aina myyjältä tai maahaantuojalta sopivan laimennuksen ohjetta jos olet epävarma.

Annostus- ja laimennusohjeita voivat siis olla erilaisia, riippuen valmistajien ohjeista. Tarkista myös pullosta minkälainen laimennus tai annostus juuri kyseiselle tuotteelle on. Bokashinesteen laimennusohje on myös eri, riippuen minkä valmistajan bokashirouhe sinulla on käytössä.

 

Tohtorin EMan laimennuksessa käytetään suhde 1:200 kasveille.

Jokapäiväiseen kasteluun voidaan laimentaa 1/1000, eli 10ml EMaa 10 litraan vettä.

 

Laimennus 1:100 vastaa 1 dl EMa / 10 litraa vettä    tai    10 ml / 1 litra vettä.

Laimennus 1:200 vastaa ½ dl EMa / 10 litraa vettä    tai    5 ml (1 tl) / 1 litra vettä.

Laimennus 1:1000 vastaa 10 ml EMa / 10 litraa vettä    tai    1 ml / 1 litra vettä.

Bokashinestettä joka valutetaan hanasta laimennetaan rouhevalmistajan ohjeiden ja suositusten mukaan.

Bokashinesteen laimennusohje on siis myös eri, riippuen minkä valmistajan bokashirouhe sinulla on käytössä.

Yleensä kuitenkin 1:100 tai 1:200.

Hennoille taimille tai kasveille suositellaan 1:200 jopa 1:1000. Laimenna mieluummin liian paljon kuin liian vähän.

 

 

MERKITSEMINEN

Kaksi fermentoitumisviikkoa kuluu yllättävän nopeasti. Merkitse teipinpalasella ämpäriin se päivä jona laitoit ämpärin fermentoitumaan. Se helpottaa sinua siinä vaiheessa kun ämpäriä alkaa olla enemmän kun vain muutama.

 

 

MULTATEHDAS

(synonyymeja: multaamo, multakone, multaamisastia)

Multatehdas on paikka, astia jossa muutat bokashin mullaksi. Vähintään kaksi viikkoa käyneen bokashi sekoitetaan mullan kanssa niin että mikrobit tulevat kosketuksiin multabakteereihin, matoihin ja muihin lahoittajiin. Näin bokashi muuttuu nopeasti ravintoriikkaaksi mustaksi mullaksi. Se on ensimmäinen käymisprosessi joka saa biojätteen muuttumaan niin nopeasti mullaksi. Multatehtaassa voi käyttää esim kasvihuoneen tai kukkaruukkujen vanhaa multaa.

Multaa sekoitetaan vähintään yhtä paljon kuin on bokashia.

HUOM! Puhdas turve, kookoskuitu ja hamppukate ei sisällä multabakteereja joten se ei tee bokashista multaa multatehtaassa.

Lehtien käyttö multatehtaassa ei myöskään onnistu jos käyttää pelkästään lehdet. Multatehdas tarvitsee multabakteereja jotta voi prosessoida biojätteet riittävän tehokkaasti. Jos haluat käyttää myös lehtiä, suosittelemme käyttää lehtiä vain kolmasosan mullan määrästä, tai lisää ne multatehtaaseen ekstrana. Ei siis pelkkiä lehtiä!

 

 

MULTATEHDAS, ULKONA

Kun käynyt Bokashi kaivetaan mullan sekaan, se muuntuu mustaksi mullaksi, nopeasti ja turvallisesti.

Voit myös pitää multatehtaan viljelykauluksessa tai muovipaljussa. Jos multatehdas on ulkona se on hyvä kattaa, jotta sade ei laimenna ravintoaineita, tai eläimet eivät yritä kaivaa bokashin ylös (on aina hyvä kaivaa bokashin vähintään 20-30cm syvyyteen, jyrsijäsuojan lisäksi).

Jätehuoltomääräysten mukaan pitää aina tehdä jyrsijäsuojatun multatehtaan. Suojaa siis aina multatehtaasi riittävästi, esimerkiksi riittävän tiheäsilmäisellä jyrsijäverkoilla.

Huomioin tässä vielä erikseen että BOKASHI EI SAA KAIVAA SUORAAN MAAHAAN, kasvimaalle, puutarhaan tai avomaille.

 

MULTATEHDAS, SISÄLLÄ

Jos et omista puutarhaa tai haluat tehdä bokashia talvella, niin voit tehdä multatehtaan myös sisätiloissa, ämpärissä tai muovilaatikossa. Lisää ensin multaa pohjalle. Lisää bokashin sekä saman verran multaa. Sekoita tuo kunnolla että multaa tulee kaikkialle bokashin paloille. Peitä kaikki noin 5 cm multakerroksella ja tiivistä. Voit joko laittaa ämpärin päälle kansi (löysästi niin että ilma kiertää) ja antaa multausvaiheen kestää jonkin aikaa. Jos ei ole kantta, pinta saattaa kuivua. Jos mullan pinta kuivuu voit lisätä multaan vähän vettä jotta kompostointi jatkuisi. Tai sitten laitat vaikka muovitarjotin löysästi ämpärin päälle, se pitää kosteuden sopivana. Sijoita bokashi juurien ulottuvilta, niin että ei bokashin matala pH-arvo vahingoita kasvia.

 

 

MELASSI

Melassia tarvitaan silloin kun EM-kantaliuosta aktivoidaan EMaksi tai tehtäessä bokashirouhetta. Melassi on energiaa ja ravinteita mikrobeille, mikä tarkoittaa että ne voivat kasvaa menestyksekkäästi.

Ostettuun EM kantaliuokseen käytetään ruokosokerimelassia ja on suositeltavaa käyttää samaa melassia mitä kantaliuos sisältää kun aktivoit EM kantaliuoksen saadakseesi aktivoitua EMaa. Mikrobit totutetellaan siis ruokaan jota he ovat saaneet aiemmin. Ruuan muutos tekee epävarmemman lopputuloksen: Muodostuuko samalaisia suhteita erilaisten mikro-organismien välillä? Ovatko ne yhtä aktiivisia? Pahimmassa tapauksessa, ei tapahdu aktivointia lainkaan, toisin sanoen, bokashin pH-arvo ei koskaan laske alle pH-3,8 ja fermentoituminen voi epäonnistua.

Viidakkotohtorin luomumelassi on tehty ruokosokerista, on klopyralidivapaata ja rikitöntä tummaa ruokosokerimelassia.

 

MERKITSE päivä muistiin - Kaksi fermentoitumisviikkoa kuluu yllättävän sukkelaan. Merkitse ämpäriin teipinpalalla tyhjennyspäivä tai seinäkalenteriin kahden viikon päähän iso B.  

 

MIKSI EI NESTETTÄ TULE - Bokashiämpärissä on kuivaa, eli olet laittanut enemmän paperia ja kuivia jätteitä, jolloin nestettä ei pääse syntymään. Suosi vettyneempiä biojätteitä tai suihkuttele EM-A laimentamattomana ämpäriin. Näin saadaan fermentaatio käyntiin nopeammin.

MÄRKÄ JÄTE - Onnistunut bokashi ei haise pahalle, mutta jos jäte on kovin märkää, se voi haista voimakkaalle. Jos haluaa välttää tämän, voi jätettä kuivattaa muutaman tunnin esim. jossain ritilässä. Näin voi tehdä esim. katkaravun kuorille, kahvin suodatinpussille ym… Vältä laittamasta nesteitä ämpäriin, kuten maitoa, keittoa mehua ym. nestepitoista..

pH-ARVO

EM-kantaliuoksen ja aktivoidun EMan (ja muiden EM-nesteiden) pH-arvo on hyvä olla siinä neljän paikkeilla.

Jos nesteen pH-arvo nousee yli 5, sen tehokkuus alkaa heiktä ja se vanhenee. Älä käytä vanhentunutta EM-kantaliuosta.

Fermentoituneella ja valmiiksi käyneellä biojätteellä on myös alhainen pH. Se neutralisoituu kuitenkin pian sen jälkeen kun se on tullut kosketuksiin maaperään, toisin sanoen kun sitä on kaivettu maahan. Noin kahden viikon kuluessa kaivamisen jälkeen voit istuttaa kasvin siihen samaan paikkaan. Kun maitohappo (ja muutkin hapot kuten etikkahappo) alkaa hajoamaan, bokashimullan pH nousee jälleen.

 

pH-MITTAUSLIUSKA

Mittaa pH-mittausliuskoilla jos esim. EMa on vanhentunut. Kastele paperiliuska nesteeseen ja vertaile väriskaalaan. Käytä pH-mittausliuskaa jolla on tarpeeksi laaja skaalaus, eli sellainen joka mittaa väliltä pH 1-14.

 

 

SAKSET

Sakset on hyvä olla lähettyvillä kun käsittelet biojätteitä. Banaaninkuoret ja muut helposti leikattavat biojätteet leikkaat vain pienemmiksi paloiksi, 2-4 cm on hyvän kokoinen pala. Biojäte multaantuu nopeammin mitä pienemmät palat ovat. Terävä veitsi voisi myös toimia, valitse mikä sopii sinulle parhaiten.

 

 

STARTTAUS, ALOITUSPAKETIT

Valmiit aloituspaketit ovat saatavilla verkkokaupoista tai jälleenmyyjilltä. Ne sisältävät kaiken mitä tarvitset päästäksesi alkuun bokashilla. Aloituspaketit sisältävät yleensä kaksi ämpäriä, bokashirouhetta, kuppi bokashinesteen keruuseen, rouhemitan ja biojätteiden tiivistämislastan sekä ohjeita.

 

 

TALVI

Jopa talvella voit tehdä bokashia ja bokashimultaa. Kylmä sää aiheuttaa kuitenkin sen että hajoamisprosessi (multatehtaassa ulkona) hidastuu ja lopulta pysähtyy kokonaan. Mikrobit menevär ns. horrokseen talvella, mutta heti kun kevätaurinko pilkistää ja alkaa lämmittää ilmoja, niin mikrobit heräävät henkiin ja alkavat työskennellä multaantumisprosessissa uudelleen.
Katso "Multatehdas, sisällä", jos haluat tietoa miten voit huoneenlämmössä tehdä multaa.

 

 

TERRA PRETA

Ajatus maan parantamisesta biohiilen avulla tulee Etelä-Amerikan intiaaneilta, tuhansia vuosia sitten. Maanparannustekniikalla muutettiin köyhää maaperää ihanteelliseksi mustaksi viljelysmaaksi (Terra Preta). He paransivat maaperän sekoittamalla siihen hienojakoista puuhiiltä ja kompostin seosta.

Tällä toiminnalla voitaisiin nykyaikana hillitä tehokkaasti ilmastonmuutosta, koska hiili on tässä muodossa maahan sijoitettuna erittäin pysyvässä tilassa. Samalla parannettasiin huomattavasti viljelysmaiden kuntoa, sekä hillittäsiin maatalouden ravinnepäästöjä, sillä biohiili pidättää ravinteita tehokkaasti.

Katso "Hiili", jos haluat tarkemmin tietää biohiilestä.

 

 

TERUO HIGA, DR.

Dr. Higan kovan työn ansiosta EM levisi maailmanlaajuisesti.

1980-luvulla japanilainen professori Dr Teruo Higa kehitti seoksen joka koostui useammasta tehokkaista, hyödyllisistä ja ei-patogeenisista mikroorganismeista, jotka ovat tuotettu luonnollisesti prosessoimalla, ilman kemiallista syntetisointia tai geneettistä ohjausta. Nämä tehokkaat bakteerit ja sienit yhdessä luovat hyviä olosuhteita fotoautotrofisille bakteereille jotta ne selviytyisivät ja vaikuttaisivat mahdollisimman pitkään maaperässä. Tätä seosta kutsutaan yleisesti tehokkaiksi mikrobeiksi, eli EM. Maaperän lisääntynyt mikrobielämä luo enemmän ravintoa vitamiinien, entsyymien, mineraalien sekä hivenaineiden muodossa ja kasveista tulee vahvoja ja tuottavat enemmän satoa.

TÄYSI ÄMPÄRI VAI VAJAA

Bokashiämpäriä on hyvä saada niin täyteen kun mahdollista, koska biojäte vajoaa kasaan fermentoitumisen aikana.  Jos kuitenkin joutuu jättämään sen vajaaksi, biojätteen pinnalle voi laittaa muovipussin tiiviisti ja tarvittaessapainoa pussin päälle (kannen alle), jotta massa olisi mahdollisimman vähän tekemisissä ilman kanssa. Lautanen, hiekkapussi tmv on hyvä vaihtoehto tähän.

 

TÖRPPÖ

Törppö on pohjanmaan murretta ja tarkoittaa astiaa.

Jotkut kutsuvat erikoisia ämpäreitä törpöiksi, ja esimerkiksi se voi olla eräänlainen hanallinen vaesikanisteri

jossa on niin iso suuaukko että bokashin voi käsin tyhjentää.

VAIKEASTI HAPATTAVA RUOKAJÄTE

Lihan ja kalan on hyvä keittää ensin, ettei laita sitä raakana ämpäriin. Jos laitat paljon sulamatonta ruokajätteitä ämpäriin, esim. liha, kala, äyriäiset, homehtunut ruoka (sinihomejuusto), kannattaa lisätä ylimääräistä bokashirouhetta, ainakin tuplasti enemmän. On myös hyvä laittaa homeinen ruoka keskelle ämpäriä muun biojätteen sekaan. Ei siis ihan pohjalle, eikä lähellä seiniä eikä ihan ylähäällä.

 

LISÄTIETOJA:

 

Jos haluat lukea enemmän aiheista, klikkaa itsesi blogiin. Siellä löytyvät eri aiheista lisätietoja sekä käytännön vinkkejä.

 

       

Pääset suoraan blogiin tästä  --->

bottom of page