top of page

Bokashi on..

BOKASHI tarkoittaa ”käynyttä orgaanista ainetta”.

Kyseessä on japanilainen kompostointimenetelmä, joka käyttää avuksi tehokkaita mikro-organismeja.

Tehokkaiden mikrobien (EM =Effective Micro-organisms, eng.) ansioista,

keittiöjäte muuttuu ravintorikkaaksi ja eläväksi mullaksi erittäin nopeasti ja hajuttomasti.

 

Bokashi on täynnä luonnollisia ja hyviä mikro-organismeja;

(mm. maitohappobakteeri, hiivasieni, fotosynteesibakteereja, aktiivisia entsyymisieniä), jotka aloittavat käymisprosessin ja estävät jätteen pilaantumisen. Biojäte fermentoituu, niin kuin hapankaali.

Valmis orgaaninen jäte säilyttää kaikki olennaiset ravinteet maaperässä (etenkin typpi), jotka muutoin katoaisi tavallisen kompostin käymisprosessin jälkeen ilmakehäämme..

Tuloksena sinulla on siis Bokashi; orgaanista ensiluokkaista kompostia, multa täynnä mikroelämää!

EKOTEKO 

Bokashi on luonnollinen ja ekologinen  valinta, (100% luonnon tuote). Ruoantähteet eivät mätäne vaan ne hajoavat ja pilkkoontuvat luonnollisesti säilyttäen proteiineja, vitamiineja, mineraaleja ja ravinteita jotka sitten rikastuttavat maaperää kun sitä käytetään kompostina viljelyksissä. Bokashi on sekä taloudellisesta että luonnollisesta näkökulmasta katsottuna erittäin tehokas tapa kompostoida. Bokashi mahdollistaa myös kompostoimisen esim kerrostalossa tai ota mukaan vaikka mökille.

SÄÄSTÖÄ

Yksi henkilö tuottaa vuodessa n. 100kg maatuvaa ruokajätettä.

Perheen koosta riippuen säästöä tulee n. 300-500kg jätettä vuosi/perhe.

Tämä tarkoittaa että viikossa 10kg biojätettä /perhe laitetaan kompostiin eikä kaatopaikalle. Mitä jos jätehuolto kävisi vain kerran kuukaudessa, eikä kaksi?

Sangollinen biojätettä (n.10L) muuttuu siis kuukaudessa 30L:ksi eläväksi tehomullaksi!

 

Miksi et tekisi omaa hyvänlaatuista multaa sen sijaan että ostaisit kaupasta jotain mitä et tiedä mitä oikeasti sisältää?
 

BOKASHINESTE

Bokashineste otetaan talteen ja käytetään kukkien ja viljelyksien lannoitteena. Neste on erittäin vahvaa, joten sitä täytyy laimentaa vedellä, suhteessa 1/200. (esim 0,5 dl / 10L )

Suositellaan käytettäväksi muutamassa päivässä mutta voi toki säilyttää pidempään. Lue lisää Bokashin ABC.

Laimentamaton neste voi myös kaataa viemäriin ehkäistäen levien syntyä ja bokashinesteen voi myös pakastaa.

HIILI-
JALANJÄLKI

Vähennät maapallon jätekuormaa kun palautat maan antimet takasin maahan; sinne missä niiden kuuluu olla, antamaan ravintoa kasveille jotta ne kasvaisivat ja antaisivat meille taas uuden sadon.

Kaikkein tärkeintä ehkä on, että Bokashi ei tuota hiilidioksidia tai metaania ilmakehään kuten tavallinen komposti. TOsin hyvin hoidettu komposti on parempi vaihtoehto kuin ei mikään biojätteen keräys.

 

Ja mikä parasta;

opetamme lapsille ja tuleville sukupolville miten helppoa on kompostoida ja miten voimme auttaa luontoa sekä pienentää hiilijalanjäljemme maapallollamme.

OMA MULTA

Kasvatat kasvisi mullassa. Multa on tehty omassa pihassasi, luonnollisesti, ekologisesti..

Ajattele, kasvatat esimerkiksi tomaatteja kasvihuoneessasi. Kun laitat hieman vanhentuneet tomaatit bokashijätteiden sekaan, teet niistä elävää multaa jonka käytät uudelleen kun kylväät keväällä tomaatinsiemeniä bokashimullassa. Taimet imevät bokashimullan ravinnon itseensä, ja saat kesällä maukkaita tomaatteja käyttöösi. Ja taas laitat nahistuneet tomaatit bokashijätteisiin ja oravanpyörä on täydellinen.

Lue lisää Blogissa
Peremmälle vaan
 

TUTKIMUS

EM-mikrobien vaikutus tomaatinviljelyssä on mielenkiintoista. Vahvemmat kasvit takaavat suuremman sadon. Lue lisää tutkimuksessa mitä oikein tapahtuu kun kasvit viljellään käyttäen EM-mikrobeita.

Lataa pdf tästä.

Alla on kuvannollinen juliste mihin kaikkeen EM-mikrobit vaikuttaa.

bottom of page