top of page

Mitä tarvitsen aloittaakseni bokashin teon?

Bokashi on Suomessa suht uudenlainen tapa hoitaa ruokajätteiden kierrättämisen.

Tehokkaiden mikrobien avulla perunankuoret ja muut kodin maatuvat biojätteet hapattuvat ja lopuksi multaantuvat arvokkaaksi kompostimullaksi, ja tämä vain muutamissa viikossa. Tarvitset siis vain ilmatiiviin ämpärin, EM-mikrobeja sekä biojätettä.

Bokashirouhe _edited.jpg
Tohtorin-EMa-mikrobiliuos-1L_edited_edited.png
EMA 5L.jpg
EM mikro-organismit

Jotta bokashi onnistuu tarvitset EM mikrobeja jotka hoitavat biojätteen fermentoitumisen. EM mikrobit ovat seos maitohappo- ja fotosynteesibakteereja ja hiivaa jotka muodostavat käymisen aikana bioaktiivisia aineita.

 

Bokashirouhe

Bokashirouhe on ekologiisiin vehnäleseihin valmistettu rouhe joka käytetään kompostoimisessa. Se sisältää EM mikrobeja, vehnäleseitä, ruokosokerimelassia, kalkkeutunutta merilevää sekä EM keraamista jauhetta.

EM rouheen muodossa on käytännöllisempi; se on täysin kuiva ja siten säilyvyys on erinomainen, jopa pari vuotta päiväyksen mukaan, ja kauemminkin oikein säilytettynä. Moni pitää rouheesta enemmän. Se on helppo annostella biojätteiden päälle.

Kotimaista bokashirouhetta on nyt saatavilla!

 

EMa Tohtorin mikrobiliuos

EMa on aktivoitu ja käyttövalmis neste. Suihkeena sitä voi käyttää laimentamattomana bokashiämpärissä, mutta EMalla on paljon muitakin käyttökohteita kun vain bokashiämpärissä käytön. Paranna maatasi ja multasi tämän avulla, luonnon probioottiliuoksella.

 

(Lue lisää blogista : EMan eri käyttökohteet )

 

Tohtorin Aloituspakkaus Black Mocca
Sanko AQ0 lpnkv iso.png
Bokashiämpäri

Bokashämpäri toimii pienenä kompostorina, sisätiloissa, vaikkapa keittiön nurkassa tai ruokapöydän alla. Ämpäri ei siis haise koska biojätteet laitetaan ilmatiivisti ämpäriin niin että happi ei pääse sinne. Biojäte ei mätäne, se fermentoituu, jolloin se ei haise.

- Laita pohjalle ensin talouspaperin (välttääkseen kahvinporojen tippumista pohjasäiliöön) ja ripottele paperille rouhetta.

Illalla täytetään päivän aikana kerääntyneet biojätteet ämpäriin. Ripottele rouhetta jätteiden päälle, noin  1 ruokalusikallista kohti jokaista jätelitraa tai kahdenkin litran kohden jos on pelkkiä vihannesten kuoria. Tiivistä eli paina biojätteitä tiivimmäksi, jokaisen täyttökerran jäkeen. Ilmatiiviys on tärkeää, päästä ilmat pois suhauttamalla. Kun ämpäri on täysi, sitten  annat sen seistä noin kaksi viikkoa huoneenlämmössä.

Hanasta (jos on hanallinen) valutetaan Bokashinestettä, joka 3-5 päivä. Neste otetaan talteen ja käytetään kukkien ja viljelyksien lannoitteena,

laimennettuna 1/200.

Saatavilla on erilaisia bokashiämpäreitä ja astioita.

Tuttua ovat varmaan nämä kantikkaat hanalliset bokashiämpärit, joita myydään yksittäin, kaksin kappalein mutta pääsääntöisesti Aloituspakkauksena, eli sisältäen myös Tohtorin kuivaa bokashirouhetta. Niiden vetoisuus on joko 16 tai 19L. Niitä täytetään ja hanasta valutetaan bokashinesteitä talteen.

Ne löydät täältä:    Aoituspakkaus 2kg rouhepussilla

Edullinen bokashisanko, Tohtorin SankoSetti, koostuu kahdesta pienestä (5 litraa) sangoista joilla on ilmatiivis kansi. Tämä setti myydään rouheineen ja biohiileineen, jotta se olisi heti valmis käyttöön. Tässä ei ole hanaa, vaan biohiili toimii haju- ja ravinnesiepparina. Bokashinesteet imeytyvät sangon pohjalle laitettuun biohiileen, joka samalla latautuu ja saadaan ravinnekyllästettyä biohiiltä mukaan multatehtaaseen ja lopuksi kasvien ulottuville.

Tämä näppärä sanko kulkeutuu helposti mukana.

Nyt hintakaan ei ole esteenä bokashin aloittamiseen ja jos kotimaisuus on tärkeätä, sekä sangot että biohiili ovat kotimaista tuotantoa!

SankoSetin löydät täältä:    tohtorin-sankosetti-2x5l-bokashi

Maj -15 237.JPG
Valmis multa 1.JPG
September -18 497.JPG
Biojäte ja Multatehdas

Biojäte
Bokashi käsittelee lähes kaiken ruokajätteen; lihaa ja kalaa, luita, (tosin, luut kestää kauemmin maatua) kaikki lautasen ruuantähteet, juusto ja maitotuotteet, munat ja munankuoret, kahvinporot ja teepussit, huonekasvien kuihtuneet osat, ym..

Ei ole hyvä laittaa hiivaa, suolaa, etikkaa tai tuhkaa. Ne häiritsevät prosessia.

Nestemäisillä ruuilla, esim keiton tai maidon kanssa voi olla hieman säästeliäämpi. Valuta neste keitosta pois.

Ämpäristä ei saa tulla liian vetinen ja runsaasti maitotuotteita käyttäessä voi bakteerikannat muuttua jolloin fermentoituminen ei onnistu. Liian märkää - mäteänee ja tulee hajuhaittoja.

SankoSettiä käyttäessä, on hyvä kokeilla miten paljon biohiiltä tarvitaan pohjalle. Valuta biojätteet hieman ennen sankoon laittoa, jotta sinne ei kertyisi ylimääräistä nestettä. Jos näin pääsee tapahtumaan, sankoa voi kallistaa ja valuttaa nesteitä ulos niinkin.

Tällain saa myös talteen bokashinestettä.

Muista myös pilkkoa hyvin biojätteet tähän hanattomaan sankoon. On myös hyvä laittaa vain puoli litraa kerrallaan ja rouheet aina väliin, koska sangon pinta-ala on paljon pienempi verrattuna isompaan bokashiämpäriin.

Multatehdas

Jos sinulla on puutarhassasi puolityhjiä kasvulaatikoita, tai esim maapallokompostori kuten kuvassa, voit tyhjentää kaksi viikkoa käyneen bokashiämpärin siihen. Sekoita esim kasvihuoneessa käytettyä vanhaa multaa bokashin sekaan ja peitä lopuksi paksummalla kerroksella.

Huolehdi etteivät haittaeläimiä pääse herkuttelemaan, joten suojaa se verkoilla, alta ja päältä. Jätehuoltosäädökset eivät salli tuoreen ruuan hautaamista suoraan maahaan.

Talvella voi myös tehdä jopa sisätiloissa ämpärissä/saavissa. Saaviin laitetaan kerros multaa ja sitten biojätteen yhdessä mullan kanssa. Lopuksi vielä paksumpi kerros multaa päpälle.  Voi pitää kannen päällä, mutta välillä voi tarkistaa ettei ole liian kosteaa. Pahvinpala päällimmäisenä sitoo liiallisen kosteuden, mutta pitää myös bokashin sopivan kosteana. Lämpimässä oleva multatehdas prosessoi bokashin, eli mikrobit eivät mene horrokseen vaan jatkaa työnsä ja muuttaa biojätteen mullaksi.

Jos ei halua sisätiloissa kompostoida niin onnistuu tietenkin ulkonakin. Talven kylmyydessä multatehtaan toiminto pysähtyy, eli mikrobit menevät ns. horrokseen mutta kevätaurinko herättää mikrobit horroksesta kun ilma lämpenee ja multatehdas alkaa toimia taas.

Kuvasarjaa löydät esimerkiksi Bokashi Gardenin facebooksivuilta

tästä: "Bokashisanko kerrallaan"

 

Tai Viidakkotothorin Blogista tästä: Bokashi - lautaselta multaan

 

 

bottom of page