top of page

Miten aktivoida EM kantaliuosta?

EM kantaliuosta tarvitset silloin kun haluat tehdä kotona oman aktivoidun EMan tai bokashirouheen.

EM kantaliuos on ensimmäisen sukupolven EM, joka on koottu laboratoriossa. Ne sisältävät tietyn määrän maitohappobakteeria, hiivaa ja fotosynteettisiä bakteereita, jotka ovat tässä nesteessä levossa. Kantaliuoksessa mikrobit lepäävät, ja aktivoimalla saadaan aikaan tehokasta EMaata.

Suomessa on myynnissä eri valmistajien ns. emoliuoksia. Tohtorin EM kantaliuoksen koostumus on tiivistetymmässä muodossa sisältäen tietyntyyppisiä mikrobeja. Tämän takia eri valmistajilla on eri annostusohjeita kun siitä tehdään EMaata tai bokashirouhetta.

Tarkista siis aina eri valmistajien aktivoitumisohjeet.

Kantaliuosta voisi käyttää puutarhassa sellaisenaan, mutta se on kallista. Sen takia sitä aktivoidaan ensin ottamalla pieni määrä EM kantaliuosta ja lisäämällä ruokosokerimelassia, joka on ruokaa ja ravintoa mikrobeille. Näin saat 33 kertaa niin paljon EMaata (jos käytät EM kantaliuosta). Se on suuri hintaero.

EM Kantaliuosta voi aktivoida isomman määrän kerralla.

EM Kantaliuosta voi aktivoida isomman määrän kerralla.

Saat siis 1 litra valmista EMaata kun teet ohjeiden mukaan näin: Nesteiden suhteet ovat seuraavanlaiset kun käytetään Tohtorin EM Kantaliuosta 3% EM kantaliuosta - 0,3 dl 3% melassia - 0,3 dl 94% Vettä - 9,4 dl

OHJE

  • Sekoita sokeriruokomelassia kuumaan (+80 °C) veteen. (puolet vesimäärästä

  • Kuumassa vedessä notkea melassi dispergoituu homogeenisesti ja myös pastöroituu.

  • Täytä astia haaleammalla vedellä (toinen puoli vesimäärästä) jotta lopullinen lämpötila jää n. +40°C . (tai anna jäähtyä)

  • Huomioi ettet lisää EM-kantaliuosta ennenkuin vesi on alle +40'C. Muuten mikrobit kärsii ja fermentoituminen ei onnistu.

  • Lisää haaleaan veteen EM kantaliuosta, sekoita hieman ja sulje säiliö.

  • Anna neste käydä ilmatiiviisti (eli anaerobisesti) 10 pvn ajan noin 34-38°C lämpötilassa.

  • 10 päivän jälkeen, EMa on valmista. pH-arvon tulee olla 3,5 max. 4.

  • Tarkista nesteen pH-arvo esim mittausliusokilla tai kalibroidulla mittauslaitteella.

  • Säilytä omatekoinen aktivoitu EMa viileässä huoneessa ja vältä lämpötilan vaihteluja.

  • Omavalmisteinen aktivoitu EMa säilyy muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

  • Voit myös tehdä isompi määrä kerralla ja kerrata ainesmäärät, kunhan suhteet pysyvät samoina.

Muutama vinkki on hyvä muistaa:

Käytä vain hyvänlaatuista puhdasta ja mahdollisimman klooritonta vettä. (seisota klooripitoista vettä vuorokauden ajan). Käytä vain turvallisia muoviastioita, ei lasisia astioita. Käymisaika on noin 10-14 päivää, voit tarkistaa nesteen pH-arvoa pH-liuskoilla. Käymisen kannalta hyviä astioita ovat esimerkiksi ämpäri ja viininvalmistuksessa käytettävä vesilukko jotta käymisen aikana muodostunut kaasu pääsee pois astiasta mutta astia säilyy ilmatiivinä. Vältä pitämästä astiaa lattialla tai vetoisissa paikoissa. Eristä astia (esim pulloa villasukalla) tai fermentoi lämpimässä huoneessa. Hyvä lämpötila on n. 34-38'C. Liian alhaiset lämpötilat tai lämpötilan vaihtelut erityisesti kylmempinä aikoina vuodesta voivat saada fermentoituminen epäonnistumaan tai käynnistymättä.

Fermentoitumistilan olisi myös hyvä olla elektroniikkavapaa eli ettei nesteet altisuisi sähköisille häiriöille käymisen aikana.

RESEPTIESIMERKIT:

Reseptiesimerkki pienpuutarhurille

0,3 dl Tohtorin EM kantaliuosta

0,3 dl melassia

9,4 dl vettä

Lopputulos: 1 litraa EMa

Reseptiesimerkki suurelle määrälle

1 L Tohtorin EM kantaliuosta 1 L melassia 31 L vettä

Lopputulos: 33 litraa EMa

Käyttö pelloilla: Käytä 33L /ha ja laimenna vedellä 1:10. (4-6 kertaa / vuosi)

Käyttö puutarhassa: Laimenna veden kanssa minimi 1:200 - 1:500 ja suihkuta nuoria taimia.

Käyttö jokapäiväisesti: 0,1% EMa päivittäiseen kasteluveteen. (1:1000)

Katso myös TÄÄLTÄ miten voit käyttää EMaa parhaalla tavalla.

Mistä näitä saa?

Voit tilata nämä tuotteet www.viidakkotohtori.fi

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page