Bokashirouheen teko

Jos haluat kokeilla, voit valmistaa itse bokashirouhetta.

Se on aika helppoa, ehkä hieman aikaavievää puuhaa. Tai oikeastaan odottavan aika on pitkä; fermentoitumisaika on noin kolme - neljä viikkoa.

Bokashirouheen valmistuksessa tarvitset:

Vehnäleseitä

EM kantaliuosta

ruokosokerimelassia

vettä

ja mahdollisesti EM -keraamista jauhetta.

Lesen on hyvä olla hieman rouheisempi. Jos seoksessa on jauhoja mukana, se saattaa aiheuttaa kokkareita rouheessa jotka myöhemmin voivat homehtua. Veden määrä voi vaihdella, eri vehnäleseiden koostumuksen takia. Leseen on valmistusvaiheessa hyvä olla kostea, mutta ei märkä.

Lopussa on vielä mainittu muutama käytännön vinkki sekä hauska video.

Bokashirouhe jossa spelttijyviä.

Bokashirouhe jossa on spelttijyviä mukana.

Bokashirouheen valmistus EM kantaliuoksesta

Bokashirouheen valmistuksessa tarvitset vehnäleseitä, EM Kantaliuosta, ruokosokerimelassia sekä vettä.

OHJE

1 litra vehnälesettä

1 dl vettä (Ei yli +40'C)

3 ml EM Kantaliuosta

3 ml Ruokosokerimelassia

Tarvikkeet

- Ilmatiiviin pussin, esimerkiksi pakastuspussi sulkimella

- Mahdolllisesti pH-mittausliuskoja

Näin tehdään

  • Sekoita nestemäiset aineet keskenään.

  • Lisää neste vehnäleseihin ja puristele käsillä leseitä kunnes seos kaikki neste on imeytynyt leseisiin. Seos saa olla kostea muttei liian märkää. (kosteusprosentti 60% on hyvä)

  • Painele ja pakkaa seoksen ilmatiiviisti pussiin tai ilmatiiviiseen purkkiin.

  • Jos rouheeseen pääsee käymisprosessin aikana ilmaa, siihen tulee vääränlainen bakteerikanta ja koko lopputulos voi homehtua ja mennä pilalle.

  • Anna fermentoitua huoneenlämmössä pari - neljä viikkoa.

  • Lämpötilan on hyvä olla huoneenlämmössä, tai vähän yli. (ei yli 40'C)

  • Voit tarkistaa että prosessi on toiminnassa, tiivistä samalla pussia.

  • Tuoksun voi ja saakin olla aika vahva ja hapokas.

  • Fermentoituminen on valmis kun pH-arvo on siinä 3.5 – 4.

  • Voit testata bokashirouheen pH-arvo nesteliuoksessa pH-mittausliuskoilla.

  • Jos se tuoksuu vahvasti happamalle tai kuten omenaviinietikka, se on valmista.

Kuivata valmis bokashirouhe.

Säilyvyys on huomattavasti pidempi kuin hieman kostea rouhe jonka vaarana on että homehtuu.

Levitä bokashirouhe tasaisesti kuivumaan tasaiselle alustalle, esim tarjottimelle ja kuivata alle +40.C. Voit sekoittaa välillä, jotta kuivuu nopeammin. Säilytä kuivattu rouhe esim paperipussissa.

Vinkit:

Voit käyttää pienempiä tai suurempia määriä, kunhan suhteet pysyvät samoina.

On kuitenkin parempi tehdä pieniä määriä useimmin, niin rouhe pysyy tehokkaana.

Astioina voit käyttää kaupasta ilmaiseksi saatuja tyhjiä muovisia karkkilaatikoita.

Home voi alkaa kasvaa fermentoinnin aikana. Hometta ei pitäisi syntyä, eli astia tai pussi ei ole ollut riittävän ilmatiivis. Hävitä home ja pakkaa paremmin.

Oikeanlainen säilytys takaa että rouhe pysyy hyvänlaatuisena.

Säilytä bokashirouhe viileässä paikassa ja auringolta suojattuna, esim komerossa tai kaapissa.

Omatekoinen rouhe säilyy noin 6kk. Teho heikkenee kuitenkin nopeammin kuin ostettu rouhe.

EM Keraamista jauhetta voi llisätä rouheeseen, tukemaan mikrobien toimintaa ja pitämään mahdollisia hajuhaittoja vähäisinä.Tällöin lisätään alkuvaiheessa kokonaismäärästä 2% EM Keraamista jauhetta.

Hauska video miten voi tehdä bokashirouhetta koko perheen voimalla:

https://www.youtube.com/watch?v=8lVCIMEXQNA

Rouheen lisäys bokashiämpäriin.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square