top of page

Bokashia talvella

Mihin laitetaan talvella fermentoitunut biojäte maan jäädyttyä?

Syksyllä herää kysymys; talvi tekee tuloaan ja mihin oikein voisi laittaa kaksi viikkoa sisätiloissa käyneen bokashin? Luntaa on kaikkialla eikä lapio enää uppoa maahan?

Joutuuko pitää paussin ja alkaa uudestaan keväälllä? Ei, ei tarvi. Ratkaisua löytyy seuraviista ehdotuksista:

Kasvihuoneeseen

Jos sinulla on kasvihuoneessa puolityhjiä laatikoita, voit laittaa käyneen bokashin siihen. Kaiva kuivaa multaa sivuille ja tyhjennä bokashi kuoppaan. Sekoita kasvihuoneessa käytettyä vanhaa multaa bokashin sekaan ja peitä lopuksi paksummalla kerroksella. Näin sinulla on keväällä valmis pohja istutuksillesi.

Tynnyriin, saaviin tai sankoon ulkona

Kuten piirros (alla) näyttää, kerros multaa laitetaan ensin pohjalle.

On tärkeää että pohjassa on paksumpi kerros multaa, biohiiltä tai sahanpuruja tms. jotta mahdolliset nesteet eivät aiheuta mätänemistä tai hajuhaittoja liiallisen kosteuden takia. Black Bokashia sopii erinomaisesti laittaa pohjaan mullan sekaan. Se sitoo nesteitä ja hajuja.

Sitten bokashia ja multaa sekoitetaan keskenään kauttaaltaan ja päälle laitetaan vielä kerros multaa.

Maatumisprosessi käynnistyy nopeammin keväällä kun multa on sekoitettu kauttaaltaan bokashin sekaan, joten kaiva lapiolla bokashi-multasekoitusta kunnolla jotta multaa pääsee kaikkialle.

Paksumpi multakerros päällimmäisenä pitää itse multatehtaan sopivan kosteana. Kansikin voi olla jos vaarana on etttä sade tai lumi pääsee tynnyriin. Harso mikäli sinne ei haluta kärpäsiä munimaan.

Multatehtaan ei tarvitse eikä pidä olla imatiivis. Multatehtaaseen halutaan happea.

Suositellaan käyttää ½ multaa ja ½ bokashia. Multaa voi olla hieman enemmän, ainakin talvella ja kun tehdään umpinaisesssa tynnyrissä tai saavissa.

Muista pitää kuivaa multaa lähettyvillä, jäisenä se on erittäin hankalaa, jopa mahdotonta, sekoittaa bokashin sekaan.Maapallokompostori


Tänne voi tyhjentää bokashia ja multaa keskenään ja vaikka saattaa jäätyä, se ei haittaa kun aika äkkiä keväällä sitten lämpiää ja käynnistyy. On hyvä tarkistaa myös täällä että kosteutta on, jotta tehdas käynnistyy kuten pitää.
Ruukkuesimerkki

Multatehdas saavissa

Ruukkuun tai laatikkoon ulkona (parveke, liiteri)

Jos kasvatat esim. tomaatteja, voit jo nyt valmistella ruukkuja kevään istutuksia varten. Laita pohjalle ensin kerros lecasoraa ja sitten kerros multaa. Muista pitää kuivaa multaa lähettyvillä. Nyt voit täyttää ruukut bokashilla sekä sekoittaa multaa sekaan.

Suojaa kannella jos on uteliaita lemmikkieläimiä. Ruukkuja ei tarvi täyttää piripintaan, keväällä voi lisätä multaa. Yhden ruukun sopiva bokashi/multa-suhde on noin 30/70. Näin bokashimullasta ei tule liian vahvaa tomaateille.

Pussiin ulos

Jotkut laittaa bokashin pussiin ja vie sen ulos erilliseen laatikkoon jossa se saa jäätyä. Tällöin on hyvä muistaa että itse massa voi alkaa vuotaa bokashinesteitä, kun se keväällä sulaa. Jos ei ole reikiä pohjassa, niin se voi alkaa vetyyä liikaa.

Muista myös tarkistaa riittävän aikaisin, onko kevätaurinko alkanut sulattaa pusseja.

Tätä ei yleensä suositella, koska joudut kuitenkin repiä pussit auki ja tehdä multatehtaan tai kaivaa bokashin viljelykaulukseen. Jos olisi jo talvella laittanut multaa sekaan, pääsee yhdellä vaiheella vähemmällä, ja tietty muovipussejakin säästyy.

Sisätiloissa ämpärissä/saavissa (huoneenlämmössä)

Samoin tavoin kun tynnyriin ja saaviin ulkona, ja bokashin täytyy sekoittaa kauttaaltaan multaan jotta multabakteerit pääsevät kaikkialle biojätteiden käsiksi.. Voi pitää kannen (löysästi) päällä, kuitenkin niin että ilma pääsee kiertämään ja välillä voi tarkistaa ettei ole liian kosteaa. Sanomalehti päällimmäisenä sitoo liiallisen kosteuden, mutta pitää myös bokashin sopivan kosteana.

Lämpimässä oleva multatehdas prosessoi bokashin, eli mikrobit eivät mene horrokseen vaan jatkaa työnsä ja muuttaa biojätteen mullaksi.

Kuvassa ämpäri on suihkuhuoneessa jossa on lattialämmitys. Tarkista ettei lattialla ole liian kuumaa. Kuvan multatehdas seisoo käymässä olevan ämpärin päällä.

Lämpötilat

Yleisesti ei tarvitse alkaa mittailla lämpötiloja, mutta välillä on kiinnostavaa tarkistaa että mitä pinnan alla tapahtuu?

Optimaalinen lämpötila on noin 34'C astetta bokashin keskiosassa, tämä tarkoittaa että lämpötila jossa multatehdas sijaitsee saisi olla noin 20'C. Alempi lämpötilakin käy, mutta prosessi hidastuu.

Lämpötiloissa alle 15'C voi kestää huomattavasti kauemmin maatua kun korkeammassa lämpötilassa.

Talven kylmyydessä, alle 5'C, multatehdas pysähtyy eli mikrobit menevät ns. horrokseen. Talviunen jälkeen on mikrobeja jotka eivät säily hengissä ja mikrobitasapaino on ehkä hieman muuttunut. Suurin osa mikrobeista kuitenkin selviää ja alkavat taas lisääntyä. Kun kevätaurinko on herättänyt mikrobit horroksesta ja ilma lämpenee, on aika tarkistaa multatehtaat. Tuoksun pitäisi olla hapokas.

Lehmänlannan haju saattaa viittaa siihen että pohjaan on kertynyt nestettä. (varsinkin isommassa pohjallisessa kapeanmallisessa tynnyrissä).

Muista siis laittaa reikiä tynnyrin pohjaan tai lisää riittävästi hiiltä/multaa pohjalle.

Valkoista homerihmastoa/lahoittajia on voinut syntyä päällimmäisenä, sitä voidaan peittää lisäämällä multaa päälle. Jos muu home (esim vihreä tai valkoinen höttö) pääsee kehittymään, luultavasti tehdas on liian kuiva tai jo bokashiämpärissä ei ole tapahtunut oikeanlainen fermentoituminen, esim rouhe on ollut vanhaa, tai ei olla käytetty tarpeeksi bokashirouhetta tai ämpäriin on päässyt ilmaa.

Oikeanlainen maitohappokäyminen ja täysin fermentoitunut bokashi takaa hyvänlaatuisen bokashin ja myöhemmin puutarhassa hyvän bokashimullan.

Valmista bokashimultaa.

HUOM!

Muista ettet hengitä sisään minkäänlaista hometta.

Bokashiämpärissä on tavoite että siihen ei kehity mitään hometta.

Valkoisia hiivahiutaleita tai pilkkuja saattaa johtua hiivasienistä, se on ok.

Valkoista pörröhometta eli sienirihmastoa voi esiintyä jos bokashirouheen teho ei ole ollut riittävä (on vanhentunutta) ja bokashiämpäriin pääsee ilmaa. Samanlaista pörröhometta voi myös esiintyä multatehtaassa.

Multatehtaassa voi joskus ilmestyä harmaata hometta, joka voi johtua siitä että bokashissa on paljon sitrushedelmien kuoria. Silloin voi ripotella lisää rouhetta bokashin päälle ennen mullan laimentamista ja käyttöä.

Vihreä home ämpärissä johtuu siitä että ilmaa on päässyt aivan liian paljon ämpäriin.

Multatehtaan vihreän home johtuu useimmiten siitä että on liian kuivaa.

Vihreä home ei ole koskaan hyvä. Lisää multaa tehtaaseen. Älä sekoita ettet hengitä pöllyävää hometta!

Kastele hieman tehdasta jos näyttää liian kuivalta. Voit käyttää hieman EMaa tai bokashinestettä, näin saat multatehtaan taas käyntiin.

Jos on epäonnistunut tai vähäinen maitohappokäyminen jo itse bokashissa, luultavasti se voi alkaa mätänemään myös multatehtaassa. (varsinkin talvella jos sulanut bokashi päästää paljon nestettä umpinaisen tynnyrin pohjalle)

Kevään iloisiin viljelyhetkiin ihan omaatekemää tehomultaa!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page