top of page

Bokashia talvella

Mihin laitetaan talvella fermentoitunut biojäte maan jäädyttyä?

Syksyllä herää kysymys; talvi tekee tuloaan ja mihin oikein voisi laittaa kaksi viikkoa sisätiloissa käyneen bokashin? Luntaa on kaikkialla eikä lapio enää uppoa multaan?

Joutuuko pitää paussin ja alkaa uudestaan keväälllä? Ei, ei tarvi. Ratkaisua löytyy seuraviista ehdotuksista:

Kasvihuoneeseen

Jos sinulla on jyrsijäsuojatussa kasvihuoneessasi puolityhjiä laatikoita, voit laittaa käyneen bokashin siihen. Kaiva kuivaa multaa sivuille ja tyhjennä bokashi kuoppaan. Sekoita sivuun otetun, kasvihuoneessa käytettyä vanhaa multaa bokashin sekaan ja peitä lopuksi paksummalla kerroksella, vaikka viereisestä laatikosta. Näin sinulla on keväällä valmis kasvualustapohja istutuksillesi. Laita myös lunta päälle, se kosteuttaa keväällä kun aurinko alkaa lämmittää. Kuiva multatehdas ei multaannu.

Tynnyriin, saaviin tai sankoon ulkona

Kuten piirros (alla) näyttää, kerros multaa laitetaan ensin pohjalle.

On tärkeää että suljetussa astiassa on pohjassa kerros multaa (tai esim. biohiiltä, mutta tätä vain ja ainoastaan pohjalle!).

Mahdolliset ylimääräiset nesteet eivät aiheuta mätänemistä tai hajuhaittoja liiallisen kosteuden takia, kun ne imeytyy pohjamultaan. Black Bokashi® sopii myös erinomaisesti laittaa pohjaan tai pohjan mullan sekaan. Se sitoo nesteitä ja hajuja samalla kun tuo aktiivisa mikrobeja multatehtaaseen.

Sitten sekoittelet bokashia ja multaa keskenään kauttaaltaan jotta jokainen pala kuorruttuu mullalla ja päälle laitetaan vielä kerros multaa.

Maatumisprosessi käynnistyy nopeammin keväällä kun multa on sekoitettu kauttaaltaan bokashin sekaan, joten kaiva lapiolla bokashi-multasekoitusta kunnolla jotta multaa pääsee kaikkialle.

Paksumpi multakerros päällimmäisenä pitää itse multatehtaan sopivan kosteana. Kansikin voi olla jos vaarana on etttä sade tai lumi pääsee tynnyriin. Harso voi käyttää mikäli sinne ei haluta kärpäsiä munimaan / jos multatehtaaseen käytetty multa on kontaminoitunut harsosääskillä tai niiden munilla.

Multatehtaan ei tarvitse eikä pidä olla täysin ilmatiivis. Multatehtaaseen halutaan hieman happea.

Suositellaan käyttää ½ multaa ja ½ bokashia. Multaa voi olla hieman enemmän, ainakin talvella ja kun tehdään umpinaisesssa tynnyrissä tai saavissa.

Muista pitää kuivaa multaa lähettyvillä, jäisenä se on mahdotonta, sekoittaa bokashin sekaan. Jäätynyt pussi/sanko voi toki ottaa sisätiloihin sulatukseen ennen käyttöä.Maapallokompostori


Tämä on hyväksytty biojätteiden ympärivuotiseen käyttön. Tässä voi hyvin multatehtailla ja tyhjentää bokashia ja multaa keskenään ja vaikka saattaa jäätyä, se ei haittaa kun aika äkkiä keväällä sitten lämpiää ja käynnistyy. On hyvä tarkistaa myös täällä että kosteutta on, jotta tehdas käynnistyy kuten pitää.
Ruukkuesimerkki

Multatehdas saavissa

Ruukkuun tai laatikkoon ulkona (parveke, liiteri)

Jos kasvatat esim. tomaatteja, voit jo nyt valmistella ruukkuja kevään istutuksia varten. Laita pohjalle ensin kerros lecasoraa ja sitten kerros multaa. Muista pitää kuivaa multaa lähettyvillä. Nyt voit täyttää ruukut bokashilla sekä sekoittaa multaa sekaan. Tästä tulee pieni multatehdas.

Suojaa kannella varsinkin jos on uteliaita lemmikkieläimiä. Ruukkuja ei tarvi täyttää piripintaan, keväällä voi lisätä multaa. Yhden ruukun sopiva bokashi/multa-suhde on noin 30/70. Näin bokashimullasta ei tule liian vahvaa tomaateille.

Pussiin ulos

Jotkut laittaa bokashin pussiin ja vie sen ulos erilliseen laatikkoon jossa se saa jäätyä. Tällöin on hyvä muistaa että itse massa voi alkaa vuotaa bokashinesteitä, kun se keväällä sulaa. Jos ei ole reikiä pohjassa, niin se voi alkaa vettyä liikaa. Älä tyhjennä bokashiämpäristä suoraan laatikkoon, sinne jää turhaan ilmatilaa ja se haittaa bokashia!

Muista myös tarkistaa riittävän aikaisin, onko kevätaurinko alkanut sulattaa pusseja.

Tätä menetelmää ei yleensä suositella, koska joutuu kuitenkin repiä pussit auki ja tehdä multatehtaan. Jos olisi jo talvella laittanut multaa sekaan, pääsee yhdellä vaiheella vähemmällä, ja tietty muovipussejakin säästyy. Lisäksi riski on lian suuri että unohtaa ne pussit liian kauan sinne laatikkoon ja ne siellä sitten alkaa elää omaa elämää hajuineen päivineen.

Sisätiloissa ämpärissä/saavissa (huoneenlämmössä)

Samoin tavoin kun tynnyriin ja saaviin ulkona, ja bokashin täytyy sekoittaa kauttaaltaan multaan jotta multabakteerit pääsevät kaikkialle biojätteiden käsiksi.. Voi pitää kannen (löysästi) päällä, kuitenkin niin että ilma pääsee kiertämään ja välillä voi tarkistaa ettei ole liian kosteaa. Kansi pitää bokashin sopivan kosteana. Joskus voi kannettomana kuivua liikaa lämmpimässä suihkuhuoneessa. Liian kuiva multatehdas ei multaannu.

Lämpimässä oleva multatehdas prosessoi bokashin, eli mikrobit eivät mene horrokseen vaan jatkaa työnsä ja muuttaa biojätteen mullaksi.

Kuvassa ämpäri on suihkuhuoneessa jossa on lattialämmitys. Tarkista ettei lattialla ole liian kuumaa. Kuvan multatehdas seisoo käymässä olevan ämpärin päällä ja torni on nostettu lattiasta puurimoilla.

Lämpötilat

Yleisesti ei tarvitse alkaa mittailla lämpötiloja, mutta välillä on kiinnostavaa tarkistaa että mitä pinnan alla tapahtuu?

Optimaalinen lämpötila on noin 34'C astetta bokashin keskiosassa, tämä tarkoittaa että lämpötila jossa multatehdas sijaitsee saisi olla noin 20'C. Alempi lämpötilakin käy, mutta prosessi hidastuu.

Lämpötiloissa alle 15'C voi kestää huomattavasti kauemmin maatua kun korkeammassa lämpötilassa.

Talven kylmyydessä, alle 5'C, multatehdas pysähtyy eli mikrobit menevät ns. horrokseen. Talviunen jälkeen on mikrobeja jotka eivät säily hengissä ja mikrobitasapaino on ehkä hieman muuttunut. Suurin osa mikrobeista kuitenkin selviää ja alkavat taas lisääntyä. Kun kevätaurinko on herättänyt mikrobit horroksesta ja ilma lämpenee, on aika tarkistaa multatehtaat. Tuoksun pitäisi olla hapokas ja multainen.

Lehmänlannan haju saattaa viittaa siihen että pohjaan on kertynyt liian paljon nestettä. (varsinkin isommassa pohjallisessa kapeanmallisessa tynnyrissä).

Muista siis laittaa reikiä tynnyrin pohjaan tai lisää riittävästi multaa pohjalle. Lisäksi tässä saattaa biohiili olla erinomainen, koska se sitoo neteitä ja hajuja erinomaisesti. Mutta muista, vain pohjamullan sekaan, ei itse bokashiseokseen.

Valkoista homerihmastoa / lahoittajia on voinut syntyä päällimmäisenä multatehtaassa. Sitä peitellään lisäämällä multaa päälle, ei sekoiteta, vaan annetaan lahoittajat auttaa multausprosessissa.

Jos jokin muu home (esim vihreä tai valkoinen paksu höttö) pääsee kehittymään, luultavasti tehdas on liian kuiva tai jo bokashiämpärissä ei ole tapahtunut oikeanlainen fermentoituminen. Esim rouhe on ollut vanhaa, tai ei olla käytetty tarpeeksi bokashirouhetta tai ämpäriin on päässyt ilmaa joka on jo bokashin fermentointivaiheessa ollut häiritsemässä prosessia.

Oikeanlainen maitohappokäyminen ja täysin fermentoitunut bokashi takaa hyvänlaatuisen bokashin ja myöhemmin puutarhassa hyvän bokashimullan.

Valmista bokashimultaa.

HUOM!

Muista ettet hengitä sisään minkäänlaista hometta - käsittele homeisia sankoja ja multatehtaita aina ulkona.

Bokashimpärissä

Bokashi on anaerobinen prosessi. Bokashiämpärissä tavoite on ettei kehity minkäänlaista hometta.


Valkoisia hiivahiutaleita/-pilkkuja saattaa esiintyä, ja ne johtuu hiivasienistä, se on vielä ok mutta home ei.

Valkoista hometta voi alkaa esiintymään jos bokashirouheen teho ei ole ollut riittävä (esim. on vanhentunutta) ja bokashiämpäriin pääsee ilmaa. (ei-ilmatiivis bokashiämpäri)


Valkoista suurta määrää sellaista kermaista paksua höttöhometta bokashiämpärissä on jo merkki siitä että happea on päässyt liikaa ja liian pitkän ajan.

Multatehtaassa

Multatehtaassa voi joskus ilmestyä harmaata hometta esim pieninpieninä pilkkuina biojätepaloissa jotka eivät ole multaantuneet. Se voi johtua siitä että bokashissa on paljon sitrushedelmien kuoria mutta myös liian suuria paloja ja ilmataskuja voi olla syy, ja varsinkin jos käyttää multatehtaassa ostettua pussimultaa joka ei ole yhtä elävää kuin käytetty vanha multa.

Näitä olisi hyvä suihkutella esimerkiksi laimennetulla EMalla (EM mikrobilisäys) ja peittää taas mullalla ja jatkaa multatehtailua kunnes kaikki on multaantuntta.

Vihreä home ämpärissä johtuu kuivuudesta ja/tai siitä että sanko on ollut liian altis hapelle.

Multatehtaan vihreä home johtuu useimmiten siitä että tehdas on liian kuivaa. Lisää sopivan kosteaa multaa multaehtaaseen ja tarvittaessa kastele.

Varo pöllyävää hometta!


Joskus multatehtaaseen ilmestyy ameebojen sukua olevaa limasieni (Myxomycota tai Mycetozoa) joka on harmiton otus ja häviää itsestään.Kevään iloisiin viljelyhetkiin ihan omaatekemää tehomultaa!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page