top of page

Luvassa mutapallotalkoot

- Kaupunkikosteikon avajaisia vietetään 11.10.17 Joensuussa.

Niinivaaran kaupunkikosteikon kunnostustyöt on saatu päätökseen. Projektissa Varaslampeen laskeva avo-oja kunnostettiin kosteikoksi. Kosteikko toteutettiin yhteistyössä 12 yritys- ja yhteisökummin kanssa, joiden tuella kunnostamistyöt mahdollistettiin. Kosteikko sijaitsee Loimolankadun ja 6-tien välisellä alueella. Kosteikon avajaisia vietetään keskiviikkona 11.10.2017 klo 14 alkaen.

Kunnostuksessa lisättiin ojan mutkittelua, syvennettiin ja levennettiin sen uomaa sekä rakennettiin pohjakynnys. Kosteikko auttaa sopeutumaan tulevaisuuden ilmastoon tasaamalla voimistuvia sade- ja tulvapiikkejä. Samalla edistetään paikallista vesiensuojelua puhdistamalla Varaslampeen kulkeutuvia valumavesiä.

Mutapalloja ja vesikasvien poistoa

Kosteikkoprojektin yhteydessä Joensuussa kokeillaan myös ensimmäistä kertaa vesiä puhdistavia EM (effective micro-organism) -mutapalloja. Appelsiinin kokoiset savipallot sisältävät hyödyllisiä mikro-organismeja, jotka tehostavat vesistön oman mikrobiyhteisön toimintaa ja parantavat siten veden laatua.

EM-savipalloja on valmistanut Loviisalainen yritys Viidakkotohtori.

Kosteikon avajaisissa kummit heittävät mutapalloja kosteikkoon kunnostustöiden viimeistelyksi.

Kosteikkoprojekti on osa Joensuun kaupungin Ilmastotori-hankkeen kehittämää ja vuosittain toteuttamaa ilmastovastuuhanke-konseptia, jolla vähähiilisiä ratkaisuja tuodaan Joensuun kaupunkikuvaan yhteistyössä paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa. Samalla toteutetaan Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelmaa.

Kaupunkikosteikon lisäksi myös Varaslammella on tehty kunnostustöitä. Joensuun kaupunki teetti syyskuun lopussa Varaslammella vesikasvien poistoa. Työn aikana lammesta poistettiin noin 100 tonnia vesikasveja. Vesikasvien poistamisella vähennetään ravinteita, jotka muutoin edelleen rehevöittäisivät lampea. Vesikasvien poistamista jatketaan vielä ainakin kahtena syksynä pitkäaikaisempien vaikutusten saamiseksi.

Tapahtuma löytyy Facebookista nimellä Kaupunkikosteikon avajaiset.

Kaupunkikosteikon avajaisten ohjelma

Aika: ke 11.10.2017 klo 14 alkaen (kesto n. 1 tunti)

Tapaamispaikka: kevyen liikenteen tie Loimolankadun leikkipuiston kupeessa

  • Projektiin tutustumista, tarjolla kahvia ja pientä purtavaa

  • Kädet saveen! Kummien mutapallotempaus: kummit heittävät biopuhdistavia EM-mutapalloja kosteikkoon

  • Lyhyt tutustumiskävely kosteikolla (kosteudenkestävät kengät mukaan)

Lisätietoja:

Ilmastotori-hanke

Tiina Vikman Hankekoordinaattori

p. 050 463 3418

tiina.vikman@jns.fi

Jari Leinonen Ympäristönsuojelupäällikkö

Joensuun kaupungin ympäristönsuojelu

p. 050 376 8584

jari.leinonen@jns.fi

Kaupunkikosteikon kummit

Joensuun kalastuskunta

Joensuun Popmuusikot ry

Joensuun Työväenyhdistys ry

Karjalan Tekstiilipalvelu

Karjalan Viisumit Oy

Karsikon asukasyhdistys ry

Niinivaaran Fysioterapia Oy

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Puhas Oy

Ravintola Deli China Oy

TOIMI -ympäristöalan asiantuntijaosuuskunta

UPM:n Joensuun vaneritehdas

EM-Dangos mutapallojen valmistaja

Viidakkotohtori

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page