EM-Dangos Mutapallot
"Mutapallot"
Tämä resepti sisältää EM keraamista jauhetta sekä Kivijauhe Z/B-mineraalijauhoa, joka on siis sekoitus basalttia ja zeoliittia.
Dangospalloja voi kyllä tehdä myös pelkällä Tohtorin EMalla ja bokashirouhetta käyttäen, mutta jos lampi on iso tai erittäin "likainen" niin on suositeltavaa käyttää EM-keraamista jauhetta sekä Kivijauhe Z/B.
Etuna tehdä näitä keramiikkaa sisältäviä EM-Dangospalloja, on että ne päätyvät kaivon, lammen (tai järven) pohjaan ja mahdollistaa mikro-organismien hitaan tipruttelun ulos veteen. Jos pohjassa on paljon lietettä on käytännössä hyödytöntä kastella EMaa veden pinnalle, koska se voisi vaikuttaa hallitsemattomasti, suhteessa niihiin määriin joita tarvittaisiin käyttää jotta saataisi pois lietettä pohjasta. Siksi on parempi kastella pienempiä määriä EMaa useita kertoja pidemmällä aikavälillä. EM-Dangos päästää mikro-organismit veteen hitaasti ja jatkuvasti ja Dangosit hoitaa siis puhdistuksen itse, eikä sinun tarvitse ajatella sitä sen kummempaa. Antaa pallot tehdä työnsä. Lisäksi Kivijauhe Z/Blla on vielä yksikseen puhdistavia vaikutuksia, kuin myös EM-keraaminen jauhekin. EM-Dangos voidaan käyttää vaikka lammessa asustaisi kaloja.
Yhden kämmeneen mahtuvan EM-dangospallo tarvitsee vähintään yhden neliön verran vettä, voi siis tehdä pienempiä palloja jos on pienempi lampi.
EM-Dangospallo laitetaan (tai heitetään) lammen syvimpään osaan.
Isoon lampeen voi heittää pallot niin että ne jakaantuvat tasaisesti vesialuelle.
Aikaisin keväällä, kun vesi on 10'C ja enemmän, aloitetaan käsittely.
Noin 2-3 kertaa vuodessa on hyvä käsitellä lammet Dangospalloilla.
Käyttö: Yksi nyrkinkokoinen pallo per neliömetri (kuutio =1000L).
Resepti noin 10 nyrkinkokoiselle EM Dangos palloille:
300gr Kivijauhe Z/B
50 gr EM keraamista jauhetta (valinnainen)
0,7 - 1 kg lammen omaa pohjasavea (tai pihalta otettua savea)
2,5 dl Tohtorin EMa Mikrobiliuos
hieman vettä tarvittaessa jotta voi muotoilla seoksen palloiksi
Sekoita kuivat ainekset ja lisää EMaa.
Jos on tarve; lorauta vettä pieninä määrinä sekaan ja sekoita samalla.
Älä ota liikaa vettä, vain sen verran että saat Dangosit muotoiltua palloiksi.
Laita Dangosit tasaiselle alustalle, esim tarjottimelle.
Anna käydä, eli fermentoitua, 2-4 viikkoa.
Lämpötilan on hyvä olla yli 15'C ja katso että paikassa on hyvä ilmanvaihto. Ei auringossa.
Dangosit ovat valmiita kun niissä on ruskeita pilkkuja.
(Tosin, mitä kauemmin niitä säilytetään sitä enemmän niihin tulee valkoista hometta.)
- Nyt ne ovat valmiita laitettavaksi veteen. Sitä voi tehdä minä aikana vuodesta tahansa.
Lampiin, jossa on iso leväongelma tai paljon lietettä, voi käsitellä Dangospalloilla jopa kolme kertaa vuodessa.
Voidaan käyttää myös kaivojen puhdistukseen.
Noin 20 kpl Dangospalloa, ilman savea
2 kg Kivijauhe Z/B
100gr EM keraamista jauhetta (valinnainen)
0.5L Tohtorin EMa Mikrobiliuos
Tilkka vettä pallojen muotoilemiseen
Sekoita kuivat ainekset ja lisää EMan.
Jos on tarve; lorauta vettä pieninä määrinä sekaan ja sekoita samalla.
Älä ota liikaa vettä, vain sen verran että saat Dangosit muotoiltua palloiksi.
Laita Dangosit tasaiselle alustalle, esim tarjottimelle.
Anna käydä, eli fermentoitua, 2-4 viikkoa.
Lämpötilan on hyvä olla yli 15'C ja katso että paikassa on hyvä ilmanvaihto. Ei auringossa.
Dangosit ovat valmiita kun väri alkaa tummua tai niissä on ruskeita pilkkuja.
EM-Dangospallo laitetaan (tai heitetään) lammen syvimpään osaan.
Isoon lampeen voi heittää pallot niin että ne jakaantuvat tasaisesti vesialueelle.
Käsittely aloitetaan aikaisin keväällä, kun vesi on vähintään +10'C.
Pari kertaa vuodessa on hyvä käsitellä lammet Dangospalloilla.
Käyttö: Yksi nyrkinkokoinen pallo per neliömetri (kuutio =1000L).
Dangospallojen määrä voi vaihdella, kaikki riippuu miten isoiksi niitä tekee. Kananmunankoko on aika hyvä.
Dangospalloja voi tehdä myös ilman keramiikkaa ja Kivijauhetta.
Jos haluat käyttää vain EMa ja rouhetta, tee näin:
Tohtorin EMa
Tohtorin Bokashirouhe
Sekoita saveen ja muotoile palloja ja noudata ylläolevaa reseptiä.
Netistä löytyy paljon ohjeita, yhden ohjeen mukaan savea käytetään 8 osaa ja rouhetta 2-4 osaa.
Määrät voivat vaihdella paljonkin riippuen savesta. Kokeilemalla selviää oikea suhde.