EM-Dangos Mutapallot

October 13, 2015

"Mutapallot"

 

Tämä resepti sisältää EM keraamista jauhetta sekä Kivijauhe Z/B-mineraalijauhoa, joka on siis sekoitus basalttia ja zeoliittia.

Dangospalloja voi kyllä tehdä myös pelkällä Tohtorin EMalla ja bokashirouhetta käyttäen, mutta jos lampi on iso tai erittäin "likainen" niin on suositeltavaa käyttää EM-keraamista jauhetta sekä Kivijauhe Z/B.


Etuna tehdä näitä keramiikkaa sisältäviä EM-Dangospalloja, on että ne päätyvät kaivon, lammen (tai järven) pohjaan ja mahdollistaa mikro-organismien hitaan tipruttelun ulos veteen.
Jos pohjassa on paljon lietettä on käytännössä hyödytöntä kastella EMaa veden pinnalle, koska se voisi vaikuttaa hallitsemattomasti, suhteessa niihiin määriin joita tarvittaisiin käyttää jotta saataisi pois lietettä pohjasta. Siksi on parempi kastella pienempiä määriä EMaa useita kertoja pidemmällä aikavälillä.
EM-Dangos päästää mikro-organismit veteen hitaasti ja jatkuvasti ja Dangosit hoitaa siis puhdistuksen itse, eikä sinun tarvitse ajatella sitä sen kummempaa. Antaa pallot tehdä työnsä. Lisäksi Kivijauhe Z/Blla on vielä yksikseen puhdistavia vaikutuksia, kuin myös EM-keraaminen jauhekin.
EM-Dangos voidaan käyttää vaikka lammessa asustaisi kaloja.

 

Yhden kämmeneen mahtuvan EM-dangospallo tarvitsee vähintään yhden neliön verran vettä, voi siis tehdä pienempiä palloja jos on pienempi lampi.

EM-Dangospallo laitetaan (tai heitetään) lammen syvimpään osaan.

Isoon lampeen voi heittää pallot niin että ne jakaantuvat tasaisesti vesialuelle.

Aikaisin keväällä, kun vesi on 10'C ja enemmän, aloitetaan käsittely.

Noin 2-3 kertaa vuodessa on hyvä käsitellä lammet Dangospalloilla.

Käyttö: Yksi nyrkinkokoinen pallo per neliömetri (kuutio =1000L).

 

 

 


Resepti noin 10 nyrkinkokoiselle EM Dangos palloille:

 

  • 300gr Kivijauhe Z/B

  • 50 gr EM keraamista jauhetta (valinnainen)

  • 0,7 - 1 kg lammen omaa pohjasavea (tai pihalta otettua savea)

  • 2,5 dl Tohtorin EMa Mikrobiliuos

  • hieman vettä tarvittaessa jotta voi muotoilla seoksen palloiksi

 

Sekoita kuivat ainekset ja lisää EMaa.

Jos on tarve; lorauta vettä pieninä määrinä sekaan ja sekoita samalla.

Älä ota liikaa vettä, vain sen verran että saat Dangosit muotoiltua palloiksi.

Laita Dangosit tasaiselle alustalle, esim tarjottimelle.

Anna käydä, eli fermentoitua, 2-4 viikkoa.

Lämpötilan on hyvä olla yli 15'C ja katso että paikassa on hyvä ilmanvaihto. Ei auringossa.

Dangosit ovat valmiita kun niissä on ruskeita pilkkuja.

(Tosin, mitä kauemmin niitä säilytetään sitä enemmän niihin tulee valkoista hometta.)

 

- Nyt ne ovat valmiita laitettavaksi veteen. Sitä voi tehdä minä aikana vuodesta tahansa.

Lampiin, jossa on iso leväongelma tai paljon lietettä, voi käsitellä Dangospalloilla jopa kolme kertaa vuodessa.

Voidaan käyttää myös kaivojen puhdistukseen.

 

 

 

 

Noin 20 kpl Dangospalloa, ilman savea

 

  • 2 kg   Kivijauhe Z/B

  • 100gr EM keraamista jauhetta (valinnainen)

  • 0.5L  Tohtorin EMa Mikrobiliuos

  •  Tilkka vettä pallojen muotoilemiseen

 

Sekoita kuivat ainekset ja lisää EMan.

Jos on tarve; lorauta vettä pieninä määrinä sekaan ja sekoita samalla.

Älä ota liikaa vettä, vain sen verran että saat Dangosit muotoiltua palloiksi.

Laita Dangosit tasaiselle alustalle, esim tarjottimelle.

Anna käydä, eli fermentoitua, 2-4 viikkoa.

Lämpötilan on hyvä olla yli 15'C ja katso että paikassa on hyvä ilmanvaihto. Ei auringossa.

Dangosit ovat valmiita kun väri alkaa tummua tai niissä on ruskeita pilkkuja.

 

EM-Dangospallo laitetaan (tai heitetään) lammen syvimpään osaan.

Isoon lampeen voi heittää pallot niin että ne jakaantuvat tasaisesti vesialueelle.

Käsittely aloitetaan aikaisin keväällä, kun vesi on vähintään +10'C.

Pari kertaa vuodessa on hyvä käsitellä lammet Dangospalloilla.

Käyttö: Yksi nyrkinkokoinen pallo per neliömetri (kuutio =1000L).

 

 

 

 

Dangospallojen määrä voi vaihdella, kaikki riippuu miten isoiksi niitä tekee. Kananmunankoko on aika hyvä.

 

 

 

 

 

 

Dangospalloja voi tehdä myös ilman keramiikkaa ja Kivijauhetta.

Jos haluat käyttää vain EMa ja rouhetta, tee näin:

 

  • Tohtorin EMa

  • Tohtorin Bokashirouhe

 

Sekoita saveen ja muotoile palloja ja noudata ylläolevaa reseptiä.

Netistä löytyy paljon ohjeita, yhden ohjeen mukaan savea käytetään 8 osaa ja rouhetta 2-4 osaa.

Määrät voivat vaihdella paljonkin riippuen savesta. Kokeilemalla selviää oikea suhde.

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Miten teen Bokashimultaa?

October 24, 2015

1/2
Please reload

Recent Posts

April 21, 2019

October 13, 2016

February 13, 2016

January 13, 2016

October 13, 2015

October 13, 2015

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Black Square

© 2020 Bokashi Garden. Created with Wix.com


#bokashigarden, Bokashi Garden, Bokashi Garden Finland, kompostointi, fermentointi, bokashitarvikkeet

Sivustolla olevien materiaalien tallentaminen, julkaiseminen ja jakaminen

Bokashi Garden Finlandin sivusto sisältää materiaaleja, jotka ovat suojattuja omistusoikeuksilla, tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla.

Yksityinen henkilö

Yksityinen henkilö saa vapaasti jakaa linkkejä tai osia teksteistä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä.

Palvelun sisällön tai osan kopioiminen, tallentaminen, (kuten tallentaminen tietokoneelle tai tulostaminen) yksityiseen käyttöön on sallittu.

 

Yritykset

(Tmi, yksityinen henkilö jne) eivät saa missään muodossa käyttää Bokashi Garden Finlandin tietoja omaan kaupallisiin tarkoituksiin.

Bokashi Garden Finland on Viidakkotohtorin ylläpitämä sivusto.

Sivuilla vieraileva yritys vastaa siitä että ei tallenna, kopioi, muunna tekstejä, levitä tai välitä verkkopalvelussa olevaa tekijänoikeudella tai tavaramerkkioikeudella suojattua materiaalia ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.      

Kaikki oikeudet, joista ei olla sovittu erikseen, pidätetään.