top of page

Miten teen Bokashimultaa?


Bokashin teko on helppoa ja varsinkin nopea tapa kompostoida keittiön biojätteet kuohkeaksi bokashimullaksi.

Kuitenkin on muutama juttu joka kannattaa muistaa.

Bokashia tehdessä voi tietenkin epäonnistua, niin kuin kaikissa asioissa. Riski on siis olemassa mutta melko pieni, kun tämä kompostitapa on aika vaatimaton ja anteeksiantava.

Tarvitset seuraavat tarvikkeet:

- Tiivis, hanallinen ämpäri jossa ritilä pohjassa.

- Bokashirouhe, joka sisältää tarvittavat EM-mikrobit

- Pieni astia johon keräät päivän aikana kerääntyneet biojätteet

- Vanhaa multaa, eli multatehdas (joko saavi, kompostori, viljelykaulus tai maahaan kaivettu kuoppa)

Ensimmäinen vaihe:

Päivän aikana keräät siis kaikki biojätteet pienempään astiaan.

Laita bokashiämpärin ritilän päälle talouspaperin ja sirottele hieman rouhetta päälle.

Kerran päivässä pienempi keräilyastia tyhjennetään bokashiämpäriin jolloin

sirottelet bokashirouhetta noin 0,5-1 ruokalusikallista / 1 litraa biojätettä kohden.

Painele ja tiivistä biojäte hyvin ja laita kansi tiivisti kiinni.

Jos tulee nestettä niin valuta joka 3-5 päivä.

Toista biojätteiden lisääminen ämpäriin kunnes ämpäri on täpötäysi.

Rouheen lisäys.

Toinen vaihe:

Anna ämpärin muhia vähintään kaksi viikkoa rauhassa, kansi tiiviisti suljettuna ja huoneenlämmössä.

Pitempi aika on ok, kunhan muistaa valuttaa nesteet ja tarkistaa ämpärin tiiviys.

Valuta bokashimehua joka kolmas - viides päivä.

Kolmas vaihe:

Kahden viikon jälkeen biojäte näyttää melko samalta kun sinne laittaessa mutta on nyt fermentoitunut.

Se on siis valmis ja voidaan kaivaa mullan sekaan maahaan tai viljelykaulukseen.

Riippuen lämpötilasta, sisällön pitäisi muuttua tehokkaaksi ja ravinnerikkaaksi mullaksi noin 2-3 viikossa. Lämpötilan on hyvä olla siinä 20'C paikkeilla. Ei yli 40'C ja alle 15 asteen mikrobit menevät horrokseen ja prosessi hidastuu. (Talvella pysähtyy kokonaan mutta jatkaa heti kun lämpiää.)

Voit myös käyttää vanhaa multaa. Laita silloin kerros multaa tavallisen ämpärin pohjalle, sitten biojäte (ja multaa) ja lopuksi kerros multaa. Sekoita biojätteisiin myös runsaasti multaa jotta multamikrobit pääsevät siihen käsiksi.

Multatehdas ulkona kasvihuoneessa viljelykauluksessa. Fermentoituneet biojätteet kuoppaan, multaa sekaan ja peitetään multakerroksella.

Multatehdas kasvihuoneessa

Mitä voin laittaa bokashiämpäriin?

Kahvinpurut suodatinpusseineen, vihannekset, hedelmät, leivänpalaset, teepussit, kukkaset, kananmunankuoret ja kaikki orgaaninen jäte ruuanlaitosta sekä lautaselle jäätetyt ruuanjämät voi hyvin kompostoida. Jopa pikkasen homeiset ruuat sekä pienet luut...

Mitä EI suositella laittaa?

Nesteitä, isot luut, paljon lihaa/kalaa (ei yli 5% kokonaismäärästä), hiivaa, etikkaa, tuhkaa, ei mielellään paperia mutta vähäinen määrä on ok, esimerkiksi yksi arkki pohjalle.

Voi aina mitettiä ennen kun lisää jätteitä bokashiämpäriin että "Tuleeko tästä hyvää multaa?"

Pilko biojäte ensin pieniin paloihin, myöhemmin multatehtaassa pienet palat muuttuvat nopeammaksi mullaksi kun isommat palat. Mikrobit pääsevät helpommin käsiksi esimerkiksi omenaan jos se on lohkottu, eikä laitettua kokonaisena ämpäriin.

Kun yhdistät kaksi viikkoa käyneen biojätteen mullan kanssa multatehtaassa, varmista että multa on kosketuksissa kauttaltaan biojätteen kanssa. Näin elävät mikrobit pääsevät nopeammin tekemään töitä. Eli mitä sekoittuneempi multatehdas, sen parempi.

Huom!

Nesteiset ruuat voi valuttaa ennen bokashiämpäriin laittoa, biojäte ei saa olla liian märkää. Jos jätteistä tulevat liian märkiä, ne voivat mädäntyä jolloin fermentoituminen epäonnistuu.

Jos biojätteet ovat taas liian kuivia, fermentaatio ei ehkä pääse käyntiin. Juureksia voi kuoria tiskialtaassa, jolloin niihin tulee kosteutta kun päälle roiskii vettä.

Hometta?

Aivan ensimmäiseksi voi alkaa muodostua hiivahiutaleita. Hiutaleet eivät ole ongelma ollenkaan. Mutta jos ilmaa pääsee jatkuvasti ämpäriin, alkaa seuraavaksi kehittyä hometta.

Bokashiämpäriin on siis voinut muodostua valkoista hometta kahden viikon fermentoitumisen jälkeen. Se ei sinänsä haittaa, mutta jos sitä esintyy paljon tai enemmän kun alkuvaiheessa, niin voi miettiä olisiko bokashirouhe vanhentunut vai onko ilmaa päässyt liiankin paljon ämpäriin?

Valkoinen kuuluvat ensimmäisiin esiintyviin homeisiin. Ne ovat vielä sallitun listalla, mutta vain pieninä määrinä. Jos alkaa esiintyä paljon pörröistä sienirihmastoa, se voi myös osoittaa sen että hiivat ja muut sienet päässeet kehittymään normaalia enemmän. Voi olla että ruokajätettä ei oltu tiivistetty kunnolla, yleensä ilmataskuissa home saa yliotteen maitohappobakteereista. Voi olla että bokashirouheesi on vanhentunut, tai et ole käyttänyt riittävästi bokashirouhetta jolloin mikrobien teho ei riitä biojätteiden fermentoitumiseen.

Valkoista höttöhometta tarkoittaa useimmiten sitä että ämpäriin on päässyt rutkasti ilmaa ja on aktivoinut erilaiset homesienet (aktinomykeetti, aspergillus) yhdessä hiivasienen kanssa. Mikä näistä se on niin sitä ei voi tietää tarkkaan, joten kehotamme aina että käsittelee varovasti kaikenlaiset homeet, eikä hengitä sisään kehukoihin minkäänlaista homepölyä.

Harmaahometta voi esiintyä jos ämpäriin on esim. laittanut paljon sitrushedelmiä. Lisää vähän ekstrarouhetta sitrushedelmien kuorien päälle ja muista paloitella ne myös pienemmiksi. Muista pilkoa appelsiininkuoret kunnolla. Ne ovat hieman hankalia hapatettavia. Pidennä fermentoitumisaika kolmeen viikkoon jos ämpärissä on paljon appelsiinia.

Vihreätä hometta syntyy jos bokashiämpäri tai multatehdas kuivuu. Varovaisutta pöllyävään homeitiöihin. Kaada varovasti bokashi multaan ja peitä reilulla kerroksella multaa, vain ulkona! Jos multatehtaassa esiintyy vihreätä hometta, peitä multakerroksella ja kastele hieman vedellä ja EMa nesteellä. Sisätilan multatehdas viedään heti ulos.

Jos bokashiämpäri taas haisee pahalle tai mädäntyneelle, se voi olla merkki siitä että ämpäriin on päässyt ilmaa, tai ei ole käytetty tarpeeksi rouhetta tai siitä että ämpäriin laitetut biojätteet ovat olleet liian märkiä, jolloin jätteet ovat alkaneet mädäntyä. Joko kokeilet valuttaa ylimääräinen neste hanasta ja lisätä rouhetta tai sitten kaivat ämpärin suosiolla suoraan maahan johonkin sivummalle. (etkä käytä sitä kasvimaalle)

Paha haju tulee kun biojätteissä on alkanut muodostumaan enemmän rasvahappoja, kuten voihappoa (butaanihappo), valeriaanahappoa (karboksyylihappo) tai kapryylihappoa. Voihapon haju muistuttaa paljolti vauvan oksennusta. Nämä haisevat hapot ovat seurausta ns jälkikäymisestä joka on ensimmäisen vaiheen jälkeinen hajoamisprosessi, eli mätänemisprosessi.

Vinkki

Voihapon muodostuman pahan hajun saa pois ämpäristä kun siveltelee ruokaökjyä sisäpinnnoille ja antaa vaikutaa hetkisen. Ämpäri pestään sitten lämpimällä vedellä jolloin myös haju häviää.

Bokashirouhe on voinut myös menettää sen tehokkuuden. Tarkista siis valmistajan merkintä rouheen säilyvyydestä, (päiväys), koska kostea rouhe menettää herkemmin tehokkuudensa kuin kuiva rouhe.

Vältä avaamasta pussia turhan usein, kaada bokashirouhetta sen sijaan pienempään astiaan minimoimiseksi hapen (eli ilman) pääsyn pussiin. Purkin olisi paras olla ilmatiivis myös, varsinkin jos käytät kosteata rouhetta. Kostean bokashirouheen säilyvyys on vain 4-6 kuukautta, sen jälkeen tehot heikkenee ja tarvitset käyttää paljon enemmän rouhetta kuin jos se olisi tuoretta.

Kuiva bokashirouhe taas säilyy useita vuosia.

Bokashineste

Neste joka valutetaan ämpäristä voi laimennettuna käyttää kukille, kasviksille, pensaille ja puille lannoitusaineena. Säilytä kylmässä mutta käytä mahdollisimman nopeasti, jos siinä on epäpuhtauksia ja näyttää samealta. Bokashineste joka tuoksuu hyvälle ja näyttää kirkkaalta, voi säilyttää pidempään.

Multikraftin bokashirouheen käyttäessä tulee bokashimehua laimentaa suhteessa 1/200, eli 0,5 cl yhteen litraan vettä. (tai 0,5 dl / 10L)

Sen voi tietenkin myös pakastaa myöhempää käyttöä varten tai valuttaa suoraan tiskialtaaseen jolloin se ehkäisee levien syntyä putkissa.

Bokashirouhe

Säilytetään auringolta suojattuna ja viileässä paikassa, suljetussa pussissa. (Esimerkiksi keittiön komerossa)

Pienempi annos voi laittaa purkkiin tai astiaan ja pitää esillä, kuitenkin niin ettei valo pääse suoraan paistamaan siihen. Siitä on helppoa ottaa kun lisää biojäteitä bokashiämpäriin, ja bokashirouhepussia ei tarvitse avata turhan usein.

- Kuivan bokashirouheen käyttöikä on pitkä. Pussissa on parasta ennen-leima, joka tarkoittaa että ennen päiväysmäärää mikrobit ovat tehokkaimmillaan. Tuote on kuitenkin käyttökelpoinen vielä sen jälkeenkin, jopa vuosia, oikein säilytettynä, koska siinä mikrobit ovat lepotilassa.

- Lähinnä maanparannukseen tarkoitetun kostean bokashirouheen käyttöikä on hieman lyhyempi, avaamattomana vain vuoden (tai päiväykseen asti) ja avattuna pitäisi puolen vuoden sisällä käyttää. Jos se alkaa vaihtaa väriä tummemaksi, tai tuoksu on väkevää se on jo vanhenemassa. Kosteassa rouheessa mikrobit ovat jo aktiivisia ja ne syö koko ajan ravinnonsa, ja kun se loppuu, bokashirouheen teho heikkenee, mikrobien kuoltua.

- Kompostointirouhe sisältää: ekologiset vehnäleseet ja spelttikuoret, tehokkaita mikro-organismejä, raakaruokosokerimelassia, merileväkalkkia, EM keraamista jauhetta.

- Bokashirouheen arvioitu kulutus on noin 2kg / vuosi, riippuen perheen koosta. Normiperheessä yhden bokashiämpärin täyttö kestää 1-2 viikkoa.

Bokashimulta

Valmiiksi käynyttä ja mullaksi muuttunut biojäte, eli bokashimulta, tavitsee laimentaa ennen käyttöä. Bokashimulta on erittäin vahvaa mustaa kompostimultaa, joten suositellaan laimentamaan sitä esimerkiksi 50/50. Jos käytetään hieman enemmän multaa multatehdasvaiheessa sitä ei tarvitse laimentaa niin paljon. (Esim 30/70)

Mustaa kompostimultaa jossa madot viihtyvät.

Elävää multaa, kasveille parasta.

Onnea bokashin tekoon!

Se on oikeasti helpompaa kun kuulostaa.

Muutaman ämpärin jälkeen se on helppoa kun heinäntekoa. :)

Tässä vielä ohjeita kuvien kera.

Bokashiämpärin käyttö

Tuotteet: saatavana Viidakkotohtori.fi

Tags:

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page