top of page

Tervetuloa peremmälle!

Toivottavasti viihdyt täällä. Tulen tekemään infotiedostoja tähän blogiin, jotta voit helposti lukea aiheesta. Bokashi on siis se juttu, kompostoiminen hieman eri tavalla. Miten se voikaan olla näin helppoa? Ja mistä kaikki alkoi?

Itse en ollut koskaan kompostoinut ennen, jos ei lasketa puutarhan lehti- ja heinäkompostoria.

En ole kyllä koskaan saanut multaa sieltä kun olen aina tehnyt kaiken väärin, nämä viimeiset kymmenen vuotta, kunnes..

... sain tiedon Bokashista. Kinnostuin heti ja janosin lisää infoa enkä voinut olla ajattelematta sitä. Yksi henkilö kun julkaisi yhden kuvan facebookissa puutarha-ryhmässä ja sanoi sen maagisen sanan "bokashi" ja olin aivan myyty.. Perustin sitten kompostointiryhmän facebookissa. Kokosin infoa ja kirjoitin tiedostoja ja aloimme rakentaa ryhmää yhdessä tämän alkuperäisen kuvan julkaisijan kanssa. Ehdimme mainostaa sitä ryhmää ihan pienen hetken siinä puutarhaa käsittelevässä ryhmässä, ja muutama ihminen löysi perille. Heitäkin oli siis alkanut kiinnostaa, että mikä ihmeen bokashi?

Lumipalloeffektinä ryhmään saapui enemmän ja enemmän kiinnostuineita ihmisiä.. Mikä ihmeen bokashi?

Hankin sitten itselleni rouhetta sekä luin ja luin ja luin taas, tunti tunnin perään bokashista, sekä ruotsinkielellä että englanninkielellä, hieman jopa saksaksi.

Ongelma oli että materiaalia ei löytynyt suomeksi. Ei oikein mistään..

Onhan sitä tehty tutkimuksia EM:aasta ja keramiikasta ja vesistöjen puhdistamisesta, mutta ei suoraan kompostoimisesta joten, olihan se pakko alkaa kääntää suomeksi. Taas tuli luettua muutamia tunteja sekä pikkuhiljaa käännettyä suomeksi tekstiä ruotsinkielestä ja englanninkielestä.

Oppiihan sitä tehdessään.

Muutamassa kuukaudessa minusta tuntui että olin tehnyt tämän aina. Olin siis tilannut itselleni rouhetta ja aloin kompostoida heti niiden saavuttua.

Post-It lappuja oli kaikkialla että muistaisin mikä on käynyt miten kauan ja koska mikäkin puteli oli valmista. :)

Siinä samalla olin yhteydessä muutamiin ulkomaalaisiin yrityksiin, katsastelin mahdollisuutta alkaa maahantuoda nämä erikoisämpärit, eli bokashiämpärit hanoilla. Ja niin löydettiinkin ja aloimme valtaa koko Suomen inspiroimalla muita tekemään bokashia.

Kompostoiminen, tai oikeastaan fermentoiminen, on siis helppoa; biojätteet vaan ämpäriin, rouhetta päälle, anna seistä kaksi viikkoa, kippaa multaan ja anna taas muhia kaksi viikkoa ja näin sinulla on käsissäsi tehokasta elävää multaa.

Blogiin tulen julkaisemaan koko ajan uutta, joten käythän täällä aina välillä kurkkaamaassa mihin kaikkeen EMa voi käyttää. Sit, kuten myös muut mikrobiaineet ja liuokset voi myös käyttää muualla kodissasi.

Aurinkoisin terveisin,

Linda

Viidakkotohtorin verkkokauppaa ylläpitävä bokashitarhuri, joka rakastaa vihannesten ja juuresten kasvattamista.

Linda Wirtanen, Viidakkotohtori

Ps.

Facebookissa ryhmän nimi on "Bokashi Suomi "

Tämä on Suomen ensimmäinen, suurin ja kattavin bokashiryhmä. Ryhmä on ensisijaisesti bokashin harrastelijoille ja siitä kiinnostuneille mutta tietysti avoin kaikille. Täältä saat faktatietoa, ohjeita, vinkkejä ja kannustusta bokashin tekoon. Ylläpitäjillä on huima kokemus bokashista ja mikrobeista, sekä myös viljelystä ja puutarhanhoidosta.

Liity siis mukaan Suomen suurimpaan ja aivan huikeilla tiedoilla omaava Bokashi-ryhmään, jolloin voit jutella muiden bokashilaisten kanssa ja saada sekä vinkkejä että kannustusta bokashin tekoon.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page