Mikä on Multatehdas?

October 13, 2016


Multatehdasta tehdään kun valmisfermentoituneet bokashijätteet sekoitetaan multaan, joko astiaan, laatikkoon, kompostoriin tai viljelykaulukseen.. Multatehdasta voi kätevimmin perustaa Viljelykaulukseen jossa on vanhaa multaa ennestään. Kun bokashin kaivaa mullan sekaan, se alkaa heti muuttua kompostimullaksi.


Tässä videossa näytetään miten bokashin kaivetaan maahan, eli suojattuun viljelykaulukseen.

Vanha multa on ensin siirretty sivulle ja kuoppaan on tyhjennetty bokashiämpärin sisällön, hapatettu bokashi.
Lapiolla tasoitettiin bokashia ja lapioitiin hieman multaa sekaan ja sekoitettiin kunnolla multa bokashin sekaan.

 

 - On tärkeää että multa pääsee kaikkialle bokashin pinnoille, muuten vaarana voi olla että bokashikokkareet alkavat homehtumaan tai mädäntymään.


Multaa kasattiin lopulta bokashin päälle ja näin Multatehdas on valmis ja mikrobit alkavat toimia ja työstävät bokashin mullaksi.


Parin viikon päästä kompostimullan voi jo käyttää, Multatehdas on täynnä ravintorikasta valmista mustaa elävää kompostimultaa.


Bokashiämpärissä käytetty Viidakkotothorilta kuivaa bokashirouhetta.
Tähän ämpäriin käytettiin vain 8,5rkl / 16L ämpäri. Tämä oli testiämpäri siitä, miten vähän kuivaa bokashirouhetta voi käyttää, ilman epämieluisia hajuja. Itse bokashi tuoksui makean happamalle, ja bokashineste taas simalle.

 

 

Multatehtaan teko

 

VIDEO

 

 

 

 

 

 

Aiemmassa videossa siis nähtiin miten multatehdasta tehdään. Siinä fermentoitunut biojäte kaivettiin viljelykauluksen multaan. Nyt tarkistetaan mitä on tapahtunut vain 11 päivän jälkeen..


Biojätteet ovat suurimmaksi osaksi muuttuneet kuohkeaksi mustaksi mullaksi. Pullea mato tuli vastaan. Jokunen sipulinkuori ja kananmunankuori on vielä havaittavissa sekä kanansiiven isompi luu. Se on tosin aika mureaa tässä vaiheessa, niinkuin äänestäkin kuulee katkaistaessa.

 

Mitä on tapahtunut vain 11 päivän tämän jälkeen? Katso seuraava video.

 

 

 

 

Multatehtaan kompostimulta

 

VIDEO

 

 

 

 

 

Tämä kokeilu sijoittui syyskuun loppupuolelle syksyllä 2016. Silloin oli ulkolämpötilat väliltä +6 - +12'C. Maa oli tietty hieman lämmin vielä, mutta suurin syy nopeaan multaantumiseen oli kuitenkin biojätteiden tehokas fermentoituminen sekä myös se, että vain vähän aikaa aiemmin olin nostanut sipulit siitä viljelykauluksesta. Multa oli siis vielä elinvoimainen ja täynnä mikroelämää, ja siten pääsi multaantuminen heti alkamaan.

 

- Huomioi tässä vaiheessa, että multatehtaan on syytä suojata jyrsijöiltä tai muilta eläimiltä. Viljelykauluksen alla on hyvä olla tiheäsilmäinen verkko ja päällä verkon lisäksi myös levy, esim vanerilevy, jotta rankkasateet eivät huuhdo ravinteita pois.

 

Lisätietoja:

 

www.multatehdas.fi


www.bokashigarden.fi


www.viidakkotohtori.fi


Liity myös facebookin ryhmään Bokashi Suomi saadaksesi muilta bokashin tekijöiltä vinkkejä

 

 

 

 multatehdas, EM, bokashi

 

 

Please reload

Featured Posts

Miten teen Bokashimultaa?

October 24, 2015

1/2
Please reload

Recent Posts

April 21, 2019

October 13, 2016

February 13, 2016

January 13, 2016

October 13, 2015

October 13, 2015

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Black Square

© 2020 Bokashi Garden. Created with Wix.com


#bokashigarden, Bokashi Garden, Bokashi Garden Finland, kompostointi, fermentointi, bokashitarvikkeet

Sivustolla olevien materiaalien tallentaminen, julkaiseminen ja jakaminen

Bokashi Garden Finlandin sivusto sisältää materiaaleja, jotka ovat suojattuja omistusoikeuksilla, tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla.

Yksityinen henkilö

Yksityinen henkilö saa vapaasti jakaa linkkejä tai osia teksteistä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä.

Palvelun sisällön tai osan kopioiminen, tallentaminen, (kuten tallentaminen tietokoneelle tai tulostaminen) yksityiseen käyttöön on sallittu.

 

Yritykset

(Tmi, yksityinen henkilö jne) eivät saa missään muodossa käyttää Bokashi Garden Finlandin tietoja omaan kaupallisiin tarkoituksiin.

Bokashi Garden Finland on Viidakkotohtorin ylläpitämä sivusto.

Sivuilla vieraileva yritys vastaa siitä että ei tallenna, kopioi, muunna tekstejä, levitä tai välitä verkkopalvelussa olevaa tekijänoikeudella tai tavaramerkkioikeudella suojattua materiaalia ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.      

Kaikki oikeudet, joista ei olla sovittu erikseen, pidätetään.