top of page

Biohiili ja Terra Preta

Biohiiliä käytetään orgaanisen jätteen kompostoinnissa tai suoraan maahan. Biohiili on poltettu 400-600'C lämpötiloissa. Biohiilillä voit tehdä Terra Pretaa, mustaa multaa.

Jotkut biohiilet (Black Bokashi® ) on ladattu maaperälle hyödyllisillä aineksilla (mm.EM-mikro-organismit), ja käyttämällä sitä bokashirouheen kanssa bokashiämpärissä saadaan fermentoituneesta biojätteistä entistä ravintorikkampi ja pitkävaikutteisempi.

Biohiilen käyttö bokashiämpärissä vähentää huomattavasti myös hajuhaittoja.

Idea lähtöisin Etelä-Amerikan intiaaneilta

Ajatus maan parantamisesta biohiilen avulla tulee Etelä-Amerikan intiaaneilta, tuhansia vuosia sitten. Maanparannustekniikalla muutettiin köyhää maaperää ihanteelliseksi mustaksi viljelysmaaksi (Terra Preta). He paransivat maaperän sekoittamalla siihen hienojakoista puuhiiltä ja kompostin seosta.

Tällä toiminnalla voitaisiin nykyaikana hillitä tehokkaasti ilmastonmuutosta, koska hiili on tässä muodossa maahan sijoitettuna erittäin pysyvässä tilassa. Samalla parannettasiin huomattavasti viljelysmaiden kuntoa, sekä hillittäsiin maatalouden ravinnepäästöjä, sillä biohiili pidättää ravinteita tehokkaasti.

Käyttö :

Tavallinen biohiili, ei toimi bokashiämpärissä sekoitettuna biojätteen joukkoon, mutta bokashiämpärin pohjalle sen voi laittaa, varsinkin hanattomassa bokashisangossa siitä on hyötyä. Lataamattoman biohiilin pH-arvo on noin 10. Bokashiämpärissä sitä ei käytetä muussa kuin ämpärin pohjalla imemään liikakosteuden itseensä. Sen tehtävä on vain absorboida nesteitä ja näin latautua ravinteikkaalla bokashinesteellä. pH:n ollessa emäksinen, sitä ei siis laiteta kerroksittain bokashiin, koska tällöin itse hapatusprosessia saattaa häiriintyä. (nostaa pH-arvon liian korkeaksi) Bokashin on hyvä olla hapan, eli siinä 4-5:n paikkeilla.

Joten, tavallista biohiiltä VAIN pohjalle.

Terra Pretan valmistaminen biojätteistä Black Bokashi®:lla

Lisää bokashiämpäriin kourallinen Black Bokashi® joka kerta kun lisäät ämpäriin biojätettä.

  • Vinkki: Voit lisätä myös hieman kivijauhe Z/B samalla. Se toimii maanparannusaineena. Zeoliitti varastoi vettä ja ravinnetta, kun taas mineraalit kivijauheessa tekevät kasveista hyvinvoivia.

Suihkuta sitten joko EMa (laimennettuna 1:10) tai bokashirouhetta normaalin tapaan, n. 1 rkl.

Näin biojätteet eivät vain fermentoidu, vaan poistaa mahdolliset epämiellyttävät hajut.

Kun bokashiämpäri on täynnä, tyhjennä kaikki paikkaan joka on sateelta suojattu. Paras paikka olisi sellainen jonka pohja on avonainen, esim pohjattomaan viljelykaulukseen. Mutta kuitenkin suojattu jyrsijöitlä.

  • Vinkki: Suosittelen tekemään kahta samanlaista multaantumispaikkaa. Toinen on biojätteiden muuttamiseen Terra Pretaksi tarkoitettu multatehdas ja toinen on biojätteiden keräilyyn tarkoitettu multatehdas. Kun tämä keräilykomposti on täyteen kerätty, tiivistä jätteet kunnolla ja peitä kompostia huolellisesti. Näin voit käyttää jo valmistunutta Terra Pretaa sen aikaa kun odotat toisen tehtaan valmistumista.

Noin kuuden kuukauden jälkeen – tai kun biojätteitä ei näy mullan seassa – Terra Preta on valmistunut ja valmiina käyttöön viljelymaillasi.

Terra Pretan käyttö:

Kuuden kuukauden prosessin jälkeen, itse tuotettu musta multamaa voidaan käyttää niin vihanneksille, kukkapenkkiin, kukkaruukkuihin kuin kukkalaatikoihinkin.

Lisää siis vain Terra Pretaa kukkapenkkiin, ruukkuun tai astiaan, lisää taimet, sipulit tai siemeniä.

- Terra Preta on erinomainen myös kun sitä lisää pohjana kylvövakoihin.

  • Vinkki: Älä käytä yhtä paljon kuin normaalia kompostia, se on vahvaa.

BIOHIILEN KÄYTTÖ BIOJÄTTEIDEN KERÄILYASTIASSA

Biohiiltä voi käyttä myös päivän aikana kerättyyn biojäteastiaan, eli tuohon kippoon, kattilaan tai purkkiin joka on esillä keittiössä. Emmehän halua että se alkaa haisee, jos joskus unohtaa tyhjentää päivän aikana kerätyt ruuanjämät ja muu biojäte. Joten biohiili on erittäin hyvä hajunpoistaja, tai oikeastaan hajun neutralisoija.

Biojätteiden keräilykippoon laitetaan ensin palanen talouspaperia. Sen päälle ripotellaan ruokalusikallinen biohiiltä. Sitten vaan biojätteet päälle.

Vaikka menisikin muutaman päivän ennen kuin tyhjennät astian bokashiämpäriin, niin se ei haittaa. Biohiili takaa sen että hajuhaittoja ei tule, eikä biojäte ala mätänemään.

  • Ei tarvitse ostaa kalliita keräysastioita, joilla sama toiminto, kun pohjalle voi yhtä hyvin laittaa hieman biohiiltä. Joka itse asiassa sitten myöhemmin mullassa tekee paljon hyvää!

Kuvassa pidän kädessäni käsipyyhepaperia jossa biohiiltä. Bokashiämpäriin laitoin parisen päivää keräilyastiassa unohtuneita biojätteitä. Biojätteet eivät olleet homehtuneen näköisiä, eikä haissut pahallekaan.

Ajattelin vielä haistaa pohjassa ollutta paperia, johon päälle olin riotellut biohiiltä, ja hämmästyin todellakin kun huomasin että tuo jätteistä valunut neste ei ollut ollenkaan alkanut haisee! Vaikka miten yritin nuuhkaista paperia niin en saanut sieraimiin muuta tuoksua kuin kostean paperin tuoksua. Biohiili oli sitonut nesteen itseensä ja neutralisoinut hajua.

Ei enää haisevia keräilyastioita! Mahtavaa!

Black Bokashi® sisältää jauhettua biohiiltä, basalttikivijauhoja, EM kantaliuosta ja melassia.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Black Square
bottom of page