© 2019 Bokashi Garden. Created with Wix.com


#bokashigarden, Bokashi Garden, Bokashi Garden Finland, kompostointi, fermentointi, bokashitarvikkeet

Sivustolla olevien materiaalien tallentaminen, julkaiseminen ja jakaminen

Bokashi Garden Finlandin sivusto sisältää materiaaleja, jotka ovat suojattuja omistusoikeuksilla, tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla.

Yksityinen henkilö

Yksityinen henkilö saa vapaasti jakaa linkkejä tai osia teksteistä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä.

Palvelun sisällön tai osan kopioiminen, tallentaminen, (kuten tallentaminen tietokoneelle tai tulostaminen) yksityiseen käyttöön on sallittu.

 

Yritykset

(Tmi, yksityinen henkilö jne) eivät saa missään muodossa käyttää Bokashi Garden Finlandin tietoja omaan kaupallisiin tarkoituksiin.

Bokashi Garden Finland on Viidakkotohtorin ylläpitämä sivusto.

Sivuilla vieraileva yritys vastaa siitä että ei tallenna, kopioi, muunna tekstejä, levitä tai välitä verkkopalvelussa olevaa tekijänoikeudella tai tavaramerkkioikeudella suojattua materiaalia ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.      

Kaikki oikeudet, joista ei olla sovittu erikseen, pidätetään.

Miten aktivoida EM kantaliuosta?

December 5, 2015

 

 

EM kantaliuosta tarvitset silloin kun haluat tehdä kotona oman aktivoidun EM-An tai bokashirouheen.


EM kantaliuos on ensimmäisen sukupolven EM, joka on koottu laboratoriossa. Ne sisältävät tietyn määrän maitohappobakteeria, hiivaa ja fotosynteettisiä bakteereita, jotka ovat tässä nesteessä levossa. Kantaliuoksessa mikrobit lepäävät, ja aktivoimalla saadaan aikaan tehokasta EM-Ata.


Suomessa on myynnissä erilaisia ns. emoliuoksia, eli EM-kantaliuosta. "EM kantaliuos" on Multikraftin valmistama tävallassa, jonka koostumus on tiivistetymmässä muodossa sisältäen enemmän mikrobeja. Tämän takia eri valmistajilla on eri annostusohjeita kun siitä tehdään EMaata tai bokashirouhetta.

Tarkista siis aina eri valmistajien aktivoitumisohjeet.


Kantaliuosta voisi käyttää puutarhassa sellaisenaan, mutta se on kallista. Sen takia sitä aktivoidaan ensin ottamalla pieni määrä EM kantaliuosta ja lisäämällä ruokosokerimelassia, joka on ruokaa ja ravintoa mikrobeille. Näin saat 33 kertaa niin paljon EM-Ata (jos käytät EM kantaliuosta). Se on suuri hintaero.

 

EM Kantaliuosta voi aktivoida isomman määrän kerralla.

 


Saat siis 1 litra valmista EM-Aata kun teet ohjeiden mukaan näin:

Nesteiden suhteet ovat seuraavanlaiset kun käytetään EM Kantaliuosta (valmistaja Multikraft)

    3%     EM kantaliuosta        -    0,3 dl
    3%     Ruokosokerimelassia  -   0,3 dl
    94%   Vettä                      -   9,4 dl

 

OHJE

 

  • Sekoita sokeriruokomelassia kuumaan (+80 °C) veteen.  (puolet vesimäärästä

  • Kuumassa vedessä notkea melassi dispergoituu homogeenisesti ja myös pastöroituu.

  • Täytä astia haaleammalla vedellä (toinen puoli vesimäärästä) jotta lopullinen lämpötila jää n. +40°C . (tai anna jäähtyä)

  • Huomioi ettet lisää EM-kantaliuosta ennenkuin vesi on alle +40'C. Muuten mikrobit kärsii ja fermentoituminen ei onnistu.

  • Lisää haaleaan veteen EM kantaliuosta, sekoita hieman ja sulje säiliö.

  • Anna neste käydä ilmatiiviisti (eli anaerobisesti) 10 pvn ajan noin 34-38°C lämpötilassa.

  • 10 päivän jälkeen, EM-A on valmista. pH-arvon tulee olla 3,5 max. 4.

  • Tarkista nesteen pH-arvo esim mittausliusokilla tai kalibroidulla mittauslaitteella.

  • Säilytä omatekoinen aktivoitu EM-A viileässä huoneessa ja vältä lämpötilan vaihteluja.

  • Omavalmisteinen aktivoitu EM säilyy muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen.

  • Voit myös tehdä isompi määrä kerralla ja kerrata ainesmäärät, kunhan suhteet pysyvät samoina.


Muutama vinkki on hyvä muistaa:


Käytä vain hyvänlaatuista klooritonta vettä.
Käytä vain turvallisia muoviastioita, ei lasisia astioita.
Käymisaika on noin 10-14 päivää, voit tarkistaa nesteen pH-arvoa pH-liuskoilla.
Käymisen kannalta hyviä astioita ovat esimerkiksi ämpäri ja viininvalmistuksessa käytettävä vesilukko jotta käymisen aikana muodostunut kaasu pääsee pois astiasta mutta astia säilyy ilmatiivinä.
Vältä pitämästä astiaa lattialla tai vetoisissa paikoissa. Eristä astia (esim pulloa villasukalla) tai fermentoi lämpimässä huoneessa. Hyvä lämpötila on n. 34-38'C.
Liian alhaiset lämpötilat tai lämpötilan vaihtelut erityisesti kylmempinä aikoina vuodesta voivat saada fermentoituminen epäonnistumaan tai käynnistymättä.

Fermentoitumistilan olisi myös hyvä olla elektroniikkavapaa eli ettei nesteet altisuisi sähköisille häiriöille käymisen aikana.

 

 

 

 

 

 

RESEPTIESIMERKIT:

 

 

Reseptiesimerkki pienpuutarhurille

 

0,3 dl   EM Kantaliuosta

0,3 dl   ruokosokerimelassia

9,4 dl   vettä

Lopputulos: 1 litraa EM-A

 

Reseptiesimerkki suurelle määrälle


 1 L   EM Kantaliuosta
 1 L   ruokosokerimelassia
31 L   vettä

Lopputulos: 33 litraa EM-A

 

Käyttö pelloilla: Käytä 33L /ha ja laimenna vedellä 1:10. (4-6 kertaa / vuosi)

Käyttö puutarhassa: Laimenna veden kanssa minimi 1:200 - 1:500 ja suihkuta nuoria taimia.

Käyttö jokapäiväisesti: 0,1% EMa päivittäiseen kasteluveteen. (1:1000)

 

Katso myös TÄÄLTÄ miten voit käyttää EM-A parhaalla tavalla.

 

 

 

 

 

 

 

Yhdestä litrasta EM Kantaliouksesta saat 33 Litraa aktivoitua EM-A !

 

 

 

Mistä näitä saa?

Voit tilata nämä tuotteet www.viidakkotohtori.fi

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Miten teen Bokashimultaa?

October 24, 2015

1/2
Please reload

Recent Posts

April 21, 2019

October 13, 2016

January 13, 2016

October 13, 2015

October 13, 2015

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Black Square