Tervetuloa och välkommen!

Mukavaa että löysit tänne!

Tiesitkö, että olemme bokashin edelläkävijä Suomessa?

Opetamme ja neuvomme bokashin alkeita ja jaamme vinkkejä jo viidettä vuotta. Haluamme, että jokainen uskaltaisi ottaa ensimmäisen askeleensa bokashin pariin.

Bokashi, eli biojätteiden kierrätys hapattamalla, on mullistava tapa muuttaa biojätteet mullaksi nopeasti, helposti ja ekologisesti vaikka omassa keittiössäsi. Bokashi on hajutonta ja siistiä, ja se sopii kaikille!
Bokashi Garden -sivuiltamme löydät kaiken tiedon, mitä tarvitset, jotta voit aloittaa bokashi tekoa.
Kerromme myös, miten voit käyttää bokashia puutarhassasi ja saat hyvinvoivia, terveitä ja satoisia kasveja.

Bokashi on todella askel kohti ekologisempaan suuntaan!
Kerromme myös mitä EM on ja miten nämä voidaan käyttää parhaalla tavalla puutarhassasi ja miten saat hyvinvoivia ja terveitä kasveja jotka tuottavat sinulle paljon satoa.
Mikä on Bokashi ja Elävä Multa?
Vastauksia löydät täältä.

Käy peremmälle vain!

Ruotsinkieliset sivut ovat tekeillä, löydät ne ylävalikosta: "Svenska Bokashi"

OBS!
Svenska sidor håller på att uppdateras. Du hittar den viktigaste infon i rubriken, "Svenska Bokashi".
Välkomna med!

Huolehdi ympäristöstäsi, ja kierrätä vastuullisesti keittiösi kompostijätteet ekologisesti bokashilla.
#biojätteiden kierrätys  #kestävä kehitys  #viljele luomua
Ta hand om din omgivning och återvinn ditt köksmatavfall med bokashi, ett naturligt och ekologist val.
#från bord till jord   #hållbar utveckling   #odla ekologiskt

Kotimainen valmistus, vähemmän kuljetuksia

TULOSSA

Bokashikursseja aloittelijoille.

Tule tekemään ja oppimaan bokashia.

Lisätietoja tapahtumista tulossa.

Blogi

Miten tehdä bokashia?

Lue blogissa ohjeita ja vinkkejä siitä miten voit kompostoida sisätiloissa, jopa omassa keittiössäsi, tai miten voit puhdistaa oman pienen lampesi.

Jos olet epävarma jossain asiassa bokashin teossa, tai haluat kysyä tuotteista ja niiden käytöstä, ota yhteyttä niin neuvomme mielelläämme.

# WHITE MONDAY

TIEDOTE

Kiertotalouden merkkipäivä White Monday

 

Maanantaina 25. marraskuuta vietetään kiertotalouden merkkipäivää White Mondayta. Kampanjan avulla halutaan nostaa esille jo tuotettujen tavaroiden ja materiaalien käyttöiän pidentämistä kiertotaloushenkisesti. White Monday kulkee käsi kädessä tutkimustulosten näyttämää tietä - meidän tulee muuttaa kulutuskäyttäytymistämme.

 

-"White Monday on vaihtoehto Black Fridayn ylikulutukselle. Yli 100 yritystä eri maista kutsuu tutustumaan kierrätystuotteisiin ja tarjoaa vuokraus ja korjauspalveluiden tutustumistarjouksia. Me esitämme kuluttajalle helpon tavan shoppailla hyvällä omatunnolla - ilman, että maapallo rasittuu." sanoo Henning Gillberg, White Mondayn perustaja.

 

 

Maapallo ei kestä nykyistä kulutustahtia

 

Tutkimukset osoittavat, ettei tavaramäärä tuo onnea. Sitran raportin mukaan jopa neljäsosa suomalaisista kärsii ilmastoahdistuksesta, eikä maapallomme kestä nykyistä tuotanto- ja kulutustahtia. Keskustelu kulutuskäyttäytymisen muutoksesta on Ruotsissa jopa johtanut termiin köpskam, ostoshäpeä. Tarvitsemme siis täyskäännöksen kulutustapoihimme.

 

 

Kiertotalous on vaihtoehto

 

Kiertotaloudessa ei kasvateta jätekasaa eikä tuhlata luonnonvaroja. Kuluttaja voi vuokrata tuotteita tarpeeseen, ostaa käytettyä ja korjauttaa rikki menneitä tavaroita. Kiertotaloudessa yhden roskasta tulee toisen aarre. Eräät yritykset keskittyvät raaka-aineiden käsittelyyn ja uusiojalostamiseen, kun taas toiset keksivät tavan muokata pois heitetty tuote uuteen tarpeeseen. Pidentämällä jo tuotetun tuotteen käyttöikää, saadaan sen suhteellista hiilijalanjälkeä laskettua huomattavasti.

 

Kiertotalouden uskotaan olevan the next big thing. Ellen MacArthur Foundation laskee kiertotalouden voivan vapauttaa jopa 1 800 miljardia euroa eurooppalaisille markkinoille. EU:n budjetti vuodelle 2019 on 165 miljardia euroa.

 

Nuoret näyttävät jo esimerkkiä. Tutkimusten mukaan milleniaalit tulevat peräänkuuluttamaan kierrätettäviä tuotteita ja palveluita, joita on helppo hankkia digitaalisesti. Olemme jo nähneet ensimmäisen muutoksen aallon. Musiikki- ja elokuvateollisuus on siirtynyt CD- ja DVD-levyjen tuotannosta suoratoistopalveluihin. Tuotetta ei tarvitse ostaa itselleen, vaan sen voi vuokrata kun haluaa. Mikä mahtaa olla seuraava tuoteryhmä?

 

White Monday keskittyy juuri tämänkaltaiseen kierrätyskuluttamiseen ja tuo palvelut ja tuotteet kuluttajien ulottuville. Merkkipäivänä 25.11. kannustetaan tutustumaan palveluihin, jotka tarjoavat kierrätettyjä tuotteita tai vuokraus- ja korjauspalveluita.

 

-"Tulevaisuus on kiertotaloudessa ja siksi tuemme White Mondayta. Miksi seurata virtaa jos voi aloittaa oman aallon?" sanoo Alexandra Davidsson, ruotsalaisen tiedostavan kuluttamisen järjestön Föreningen Medveten Konsumtion pääsihteeri ja White Mondayn järjestäjä."

Näin me Bokashi Gardenillakin sanomme:

"Kierrätä omat biojätteesi ja uudista omat multasi bokashilla. Ota nyt askel kohti ekologisempaa elämäntapaa."

EM ?

EM tulee lyhenteestä "effective microorganisms" ja tarkoittaa mikrobiseosta joka koostuu fototrofisista bakteereista, maitohappobakteereista sekä hiivoista. EM:n kehitti tohtori Teruo Higa Japanissa 1970-luvulla lähinnä maanparannusaineeksi. Sen jälkeen EM:stä on tehty sovelluksia monelle muullekin alalle kuten vedenpuhdistus, vesistökunnostus, kompostointi ja karjanhoito ym..

 Ihmisen vaikutus ekosysteemiin on aiheuttanut sen että hyödylliset mikro-organismit jotka luonnollisesti ovat alkuajoista lähtien olleet olemassa luonnossa, ovat monin paikoin vähentyneet tai jopa hävinneet kokonaan.

Puutarhan, kasvien ja jopa eläinten immuunijärjestelmä kuitenkin vahvistuu kun lisätään EMata joka siis koostuu kolmesta eri ryhmästä hyödyllisiä mikro-organismeja.

Täysin luonnollista, tottakai.

 

Bokashi ?

"Bokashi" tarkoittaa "käynyttä orgaanista ainetta". Fermentoitunut biojäte, tuoksuu hyvälle mutta happamalle, vähän niin kuin hapankaali. Bokashi fermentoituu ensin kaksi viikkoa omassa ämpärissään ja sitten laitetaan mullan sekaan, jälleen kahdeksi viikoksi. Kun lämpötila on sopiva, eli noin 20-25'C, niin lopputulos on valmista bokashi-kompostimultaa, joka on niin vahvaa että sitä pitää vielä laimentaa ennen käyttöä.

Tähän prosessiin menee aikaa vain noin 5-6 viikkoa.

Nopeasti, eikö vain?

Kouluprojekti?
Onko koulunne mukana esim Vihreä Lippu-toiminnassa?
 
Bokashin avulla koululaiset konkreettisesti näkisivät miten lajittelemalla jätteitä saadaan jotain konkreettista aikaan, eli hyötyä biojätteistä.
He ehtisivät yhden lukukauden aikana kerätä biojätteitä, muuntaa ne mullaksi sekä kasvattaa taimia siemenistä kompostimullassa jota he ovat itse tuottaneet.
Mikä olisi sen parempaa kun antaa lasten olla mukana tekemässä hyvää.

Yhteistyöprojekti  "EM-mutapallo"

- Lappeenranta University of Technology

 

Mutapalloilla tehoa hulevesien puhdistumiseen

Hulevesikosteikon toimintaa on saatu tehostettua merkittävästi luonnonmukaisella biologisella tavalla Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Lappeenrannan seudun ympäristötoimen yhteisessä tutkimuksessa. Veden fosforipitoisuudet ovat alentuneet jopa 85 prosenttia. Myös typen poisto on nopeutunut ja tehostunut sekä vesi on kirkastunut silminnähden.

Suomessa tämä on ensimmäinen kenttäkoe. Alustavat tulokset ovat lupaavia.

Tutkimus jatkuu lokakuun 2016 loppuun jonka jälkeen tuloksia julkaistaan.

Lampi jonka kokeilemme puhdistamaan ja elävöittämään Dangospallojen avulla.

 
Oma projektimme

 

Lampi.

Isommassa lammessa ollaan tehty EM-Dangopallojen kokeilua puhdistaaksemme hieman veden laatua. Lammessa asustaa kaloja, joita on istutettu isommasta järvestä vuosia sitten.

Kokeilu on vasta aloitettu, joten seuraamme tilannetta.

 

Lue lisää kokeilusta täältä.


 

© 2020 Bokashi Garden. Created with Wix.com


#bokashigarden, Bokashi Garden, Bokashi Garden Finland, kompostointi, fermentointi, bokashitarvikkeet

Sivustolla olevien materiaalien tallentaminen, julkaiseminen ja jakaminen

Bokashi Garden Finlandin sivusto sisältää materiaaleja, jotka ovat suojattuja omistusoikeuksilla, tekijänoikeuksilla ja muilla immateriaalioikeuksilla.

Yksityinen henkilö

Yksityinen henkilö saa vapaasti jakaa linkkejä tai osia teksteistä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, jos vieressä on tieto että se on tältä sivulta lainattua tekstiä.

Palvelun sisällön tai osan kopioiminen, tallentaminen, (kuten tallentaminen tietokoneelle tai tulostaminen) yksityiseen käyttöön on sallittu.

 

Yritykset

(Tmi, yksityinen henkilö jne) eivät saa missään muodossa käyttää Bokashi Garden Finlandin tietoja omaan kaupallisiin tarkoituksiin.

Bokashi Garden Finland on Viidakkotohtorin ylläpitämä sivusto.

Sivuilla vieraileva yritys vastaa siitä että ei tallenna, kopioi, muunna tekstejä, levitä tai välitä verkkopalvelussa olevaa tekijänoikeudella tai tavaramerkkioikeudella suojattua materiaalia ilman tekijän tai oikeudenhaltijan lupaa.      

Kaikki oikeudet, joista ei olla sovittu erikseen, pidätetään.

Tohtorin SankoSetti

SankoSetti koostuu sangosta, kuivasta rouheesta eskä biohiilestä.

Go to link